Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници в Белия дом ще проведат среща по въпроса за нарушените снабдителни вериги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама най-висшите съветници в Белия дом ще бъдат домакини на среща за устойчивостта на веригите за доставка в САЩ на фона на по-широк преглед на политиката по въпроса, заяви прессекретарят Джен Саки.

Прессекретарят на Белия дом посочи, че домакин на срещата ще бъде съветникът на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и топ икономическият съветник Брайън Дийз.

Самата среща ще се проведе на 12 април и ще включва производители на полупроводникова техника и производители на автомобили, посочи пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

През последните седмици нараства недостигът на полупроводникови чипове с оглед на нарушаване на снабдителните вериги, което забавя автомобилното производство по целия свят.

Недостигът произтича от съвпадение на няколко фактори, включително спиране на производствени мощности и фабрики, бързо нарастващо търсене на лаптопи и таблети по света с оглед на работата от разстояние (работата от вкъщи) заради коронавирусната пандемия, както и американските санкции срещу китайски технологични компании.

"Недостигът на полупроводникови чипове, засягащ индустриите по света, е непосредствен повод за загриженост от страна на президента на САЩ“, посочи източникът на Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна