Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Дойчинова: Личният почерк отличава добрия журналист от масата

“Младите прекалиха с отразяването на щаба в началото, трябваше да бъдат по-критични и по-аналогични за адекватността на мерките спрямо гражданските права”, казва журналистът Ива Дойчинова пред Dir.bg

Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика Web Report представя своето жури в серия от интервюта.

Говорят експертите по темата, които има какво да кажат за добрата, чистата журналистика и които ще оценяват кандитатите в конкурса на най-големия интернет портал Dir.bg

Няма човек в България, който да не е чувал гласа й и да не го разпознава от едно "Добро утро". Ива Дойчинова, един от най-популярните гласове в родния радио ефир е директор на Радио "София" и е част от ръководния екип на БНР.

Първият й досег с радиожурналистиката е в програма "Хоризонт" на БНР, където започва професионалният й път. В продължение на 14 години е водеща на предаванията "Трамвай желание", "Ива и Джон" и "Закуска с Ива" по първото частно радио FM+. През 2006 г. Ива прави крачка към телевизията и се присъединява към сутрешния екип на БНТ в "Денят започва". Следват предаванията "Часът на мама" и "Денят е прекрасен" по bTV. В телевизионния й опит са още"Хит - 1", първото музикално риалити на БНТ, "Искам работа" по NOVA и "Супердоктор" по България Он Ер. Била е водещ и на политическо риалити -"Обещанието" на БНТ.

Ива Дойчинова е основател на кампанията "Будител на годината", посланик е на UNICEF в кампанията "Един пакет, една ваксина", посветен на борбата срещу тетануса в най-бедните страни по света.

- Здравейте, Ива, конкурсът на DIR.BG за добра журналистика Web Report стартира и Вие сте част от журито, което ще оценява материалите. Как да познаем добрата журналистика в морето от информация?

- Добрата журналистика се познава по няколко ключови неща - проверени факти, сигурни източници, обективност, ярък почерк, добре разказана история. Началото на това изречение е предизвестено, но аз особено държа на последните две качества - яркия стил и умение да грабнеш с историята. Често много автори налитат на една и съща тема, защото е очевидна, шумна, коментирана от всички. Предпочитам сюжетите извън широкия обществен мегдан, там където е по-тихо и по-сенчесто, но има какво да се види и разкаже.

- Какви материали и автори очаквате да участват в Web Report 2021?

- За първи път съм поканена като участник в журито и нямам представа каква е насоката на материалите, както и какви автори привлича конкурсът. Но очаквам да ме изненадат, заинтригуват, очароват, замислят. Надявам се да има много млади сред тях.

- Какви са Вашите критерии, по които бихте отличили най-добрите материали?

- Интересна гледна точка, малко известни сюжети, задълбочено изследване на темата, автентичен стил.

Очаквайте продължение на интервюто с Ива Дойчинова пред Dir.bg


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!