Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силен ръст с над 900 хиляди на новоразкритите работни места в САЩ през март

Нивото на безработица се понижи до постпандемично дъно от 6 на сто

През март 2021 г. трудовата заетост в САЩ нарасна много по-силно от очакваното, тъй като ускореното темпо на ваксинация срещу Covid-19 позволи на редица бизнеси да отворят наново, а в същото време правителството предостави нови средства на американците за преодоляване на негативните последици от коронавирусната криза.

Това показват официални данни на Министерството на труда, които затвърждават очакванията, че е в ход силен подем на водещата световна икономика.

Неселскостопанските работни места скочиха през март с цели 916 000 хиляди, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-сдържан растеж с около 650 хиляди, като това представлява най-солиден растеж на заетостта в САЩ от август 2020 г. насам.

В същото време имаше силна възходяща ревизия на данните за предходните два месеца, като през януари бяха разкрити общо 233 000 работни места извън селското стопанство, при предходна оценка за 166 000, докато данните за февруари бяха ревизирани нагоре до 468 000 от 379 000.

Нивото на безработица пък се понижи очаквано през март до 6,0% от 6,2% през февруари, достигайки ново постпандемично дъно. Въпреки това понижение, нивото на безработица все още е доста над рекордното дъно от 3,5%, достигнато през февруари 2020 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия преди година. Трябва да се има предвид, че отчетеният процент на безработица е по-нисък от реалните нива, тъй като включва и хората, които погрешно се класифицират като "заети, но отсъстващи от работа".

Растежът на работните места през март беше широко разпространен в цялата икономика на САЩ, воден в най-голяма степен от скок на заетостта в ресторантьорския и хотелиерския бизнеси, държавното и частното образование и в строителството.

В частният сектор през март бяха разкрити цели 780 000 нови работни места, като в хотелиерския бизнес и в индустрията за отдих работа намериха 280 000 американци, тъй като ускореният процес на ваксинация срещу Covid-19 в САЩ позволи на редица американски щати да разхлабят противоепидемичните ограничения. Въпреки това заетостта в хотелиерския и ресторантьорския бизнес е с 3,1 милиона, или с 18,5% под нивата от февруари 2020 г.

Строителството пък добави 110 000 работни места през март, в промишления сектор - 53 000, в търговията на едро - 24 000, а в търговията на дребно - 23 000.

Икономистите смята, че пазарът на труда ще продължава да набира скорост през пролетта и лятото, като очакват осреднен месечен растеж на заетостта с около 700 000 работни места през второто и третото тримесечие. Това, в комбинация с фискалните стимули за 1,9 тлрн. долара се очаква да отприщи мощна вълна на потребление от страна на домакинствата, което да допринесе за силен икономически растеж.

Осредните оценки за брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие са за негово нарастване с 10% на годишна база, след като през последното тримесечие на 2020 г. нарасна с 4,3 на сто. Икономическият растеж през цялата 2021 г. може да достигне 7%, което ще бъде най-силната експанзия от 1984 г., след като през 2020 г. БВП се сви с 3,5% - най-голям спад от 74 години насам.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.