Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глътка въздух за Северозапада

Видин, сниман от дрон
Снимка: Светослав Цветанов

Първото действие, което извършваме, когато дойдем на този свят, е да вдишаме. Първата глътка въздух е началото на нашата среща с реалността, към която ще бъдем част идните близо 60-70, a и повече години. За много хора по света обаче тази жизненоважна глътка е съпроводена от завишени нива озон, азотен диоксид и прахови частици.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европа свързан с околната среда. Всяка година в ЕС то води до около 400 000 случая на преждевременна смърт и е причина за външни разходи, свързани със здравето, в размер на стотици милиарди евро.

Според Европейска агенция за околна среда около една четвърт от жители на градски зони са изложени на нива на замърсяване на атмосферния въздух, надвишаващи някои от стандартите на ЕС за качеството на въздуха, а до 96% от гражданите на ЕС, живеещи в градовете, са изложени на нива на атмосферно замърсяване, за които СЗО приема, че са вредни за здравето.  За това алармира и  Ивайло Попов от Сдружение „За Земята“:

"Хората трябва да знаят, че това е проблем не само за въздуха в града. Най-голямата опасност е вътре в жилищата, защото дори и "добрите" печки отделят фини частици в дома ни, които ние не виждаме. Има много измервания в домове, които се отопляват с твърдо гориво, които  показват, че ситуацията с въздуха е доста притеснителна. Всички трябва да разберат, че това влияе негативно на здравето им. Дори и от икономическа гледна точка в дългосрочен план също не е приемливо, защото парите, които сме спестили за отопление, ще ги дадем за здравни разходи.”

Замърсяването на въздуха обикновено засяга жителите на градовете повече, отколкото жителите на селски райони. Сред засегнатите от мръсния въздух европейски общини е Видин. 

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът бе, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е силно замърсен. В града са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчели редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото. 

За да бъдат намалени тези цифри, на територията на Видин се реализира проект на Европейския съюз за подобряване на качеството на атмосферния въздух в общината. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 година, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС. Стойността му е близо 13 милиона лева и целта му е да бъдат намалени емисиите на фини прахови частици от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха във Видин. Ръководител на екипа, осъществяващ проекта, е Цветанка Ценова:

“Целта на програмата е да се извърши подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с печки на дърва, водогрейни котли на пелети и климатици”.

Интересът към проекта е голям, казва зам. кметът на община Видин - Десислава Тодорова:

“Мога да Ви уверя, че телефоните буквално прегряват.”

Първият етап от проекта е провеждането на информационна кампания за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, отговарящи на съвременните екологични стандарти. Срещи бяха проведени в различни населени места на територията на община Видин, сред които е село Слана Бара. Въпросите, от които хората там се вълнуват, са:

“Може ли камина с водна риза да бъде заменена с друг отоплителен уред?”; “Кой ще поддържа уредите?”; "Сами ли трябва да плащаме за ремонт?”; “Може ли старият климатик да бъде заменен с нов?”

Според Европейския комитет на регионите, около 11% от населението на Европейския е засегнато от енергийна бедност. Повече от половината от хората у нас се отопляват на твърдо гориво. Печките на дърва и въглища са най-достъпни и за жителите на видинското село Буковец - в това ни уверява кметът на населеното място Венцислав Кирилов:

“Почти всички се отопляват на твърдо гориво. Някои само на електроенергия. Тъй като нашето село е с малко по-особено географско положение, отвсякъде сме заобиколени с хребети и когато се отделят тези вредни газове, те стоят над селото. Както е навсякъде, има заболели, има малки деца, които дишат този въздух.”

Сред болните от астма в село Буковец е малката дъщеря на Йонна Петрова. Поради икономически причини нейното четиричленно семейство вече поредна зима се отоплява на печка на твърдо гориво и очаква с нетърпение то да бъде подменено с по-екосъобразно. 

“Постоянно печката пуши, излизат сажди. И за това искаме да кандидатстваме за проекта. Нямаме финансовата възможност да плащаме ток за климатик, тъй като аз съм безработна, а мъжът ми се занимава със строителство. И за това бихме искали камина на пелети. Преди 2 години установихме, че дъщеря ми има астма. Казаха ни, че поне два пъти годишно трябва да я водим на места с по-чист въздух. Заради печката на въглища и изпаренията у дома, въздухът е опасен за нея. Гледаме да е чисто, но това е невъзможно, защото от дървата и въглищата непрекъснато има пепел. Сменихме тапетите миналата година и сега пак е за боядисване.”

Мръсният въздух е основен, но не единствен фактор, който кара хората да бягат от големия град. За много млади семейства, живеещи в един от най-бедните райони на ЕС, животът на село е предпочитан, предимно защото е по-евтин. А всяка помощ е добре дошла, тъй като отхвърля тежък камък от гърба на семейната издръжка. Именно поради тази причина семейството на Бригита Асенова от село Слана Бара е едно от първите, което кандидатства за смяна на отоплителен уред. 

“Тази помощ е добре дошла, защото благодарение на нея повече хора ще могат да отделят настрани някакви финанси за попълване на различни дупки в бюджета.”

Подмяната на печките на твърдо гориво с електричество или пелети е решение на още един проблем, който притеснява хората живеещи в община Видин - изсичането на горите. За последните няколко години дърветата около Бела Рада значително са намалели - това посочва кметът на селото Красимира Стефанова:

”Голяма част от горите са изсечени. Продължават още да ги секат. Трагично е положението, но е факт. В селото основното отопление са дървата. Въглища почти не се използват. С реализирането на този проект сечта ще се ограничи и замърсяването, към което всички в глобален план се стремим, ще бъде по-малко. Да се надяваме това да е началото и нещата в годините да вървят към подмяна на уредите на повече домакинства.” 

Подмяната на печките на твърдо гориво в община Видин ще приключи с края на проекта, който е предвиден за 15 май 2024 година.

Снимки: Радио Видин, БГНЕС



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени