Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напълно ваксинираните американци могат да пътуват безопасно в САЩ

В петък Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) актуализираха своите насоки за коронавирусната пандемия, заявявайки, че напълно ваксинираните американци вече могат безопасно да пътуват в САЩ с "нисък риск", съобщава Ройтерс.

Според CDC, хората, които са напълно имунизирани с ваксина, одобрена от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), не трябва да се тестват преди или след пътуване, освен ако местоназначението им не изисква това, стига да продължат да носят защитни маски за лице. Освен това, напълно ваксинираните пътници не се нуждаят от самокарантина след пътуване, посочи още CDC.

Съобщението, отменящо насоките на агенцията, че всички американци трябва да избягват несъществени пътувания, може да се окаже позитивен знак за американската туристическа индустрия, която все още изпитва сериозно трудности от коронавирусната криза, която причини пандемията, започнала преди година.

Новите насоки на CDC специално дават разрешение на баби и дядовци да се качат на самолет, за да видят своите внуци.

Група, представляваща големи американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Airlines, United Airlines Southwest Airlines и други търговски групи, призова на 22-ри март CDC незабавно да актуализира своите насоки, за да посочи, че "ваксинираните лица могат да пътуват безопасно".

Новите насоки обаче не отменя ограниченията, които се налагат на повечето граждани на САЩ, които наскоро са били в Китай, Бразилия, Южна Африка и по-голямата част от Европа. Освен това продължава да се спазват изискванията почти всички посетители в САЩ по въздух да разполагат с отрицателен тест за Covid-19, преди да пътуват до Съединените щати.

В същото Центровете за контрол и превенция на заболяванията  не преразгледаха досегашните  насоките за неваксинираните хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна