Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия удължи споразумението за космическо сътрудничество със САЩ

МКС

Руското правителство одобри предложение за удължаване на споразумението за космическо сътрудничество със САЩ за още десетилетие, съобщи „Дойче Веле“. Това се случва в момент, когато връзките на Москва с Вашингтон са на най-ниско ниво след Студената война.

Русия удължи споразумението за космическо сътрудничество със САЩ до края на декември 2030 г., заяви руското правителство в събота.

"Удължаването на споразумението е в интерес на двете страни и ще допринесе за ефективното изпълнение на съвместни космически проекти", се казва в изявлението на руския кабинет.

Премиерът Михаил Мишустин одобри предложението за удължаване на споразумението за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели, се казва в него.

Споразумението е подписано за първи път през 1992 г. и оттогава е удължавано четири пъти. Пактът включваше съвместна работа по Международната космическа станция, за която Русия заяви в началото на март, че ще продължи до 2028 година. Той също така включваше сътрудничество между "Роскосмос" и НАСА - космическите агенции на двете страни - както и руски ракети, превозващи астронавти и доставки до МКС, след като НАСА отложи пускането на флота си с космически совалки.

Наскоро Русия загуби монопола си върху пътувания до космическата станция след стартирането на мисията SpaceX.

Удължаването на споразумението идва по време на засилено напрежение между Вашингтон и Москва. САЩ обвиниха Русия в хакерство и намеса в изборите и призоваха руските власти да освободят от затвора критика на Кремъл Алексей Навални. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин, че ще има последствия от намесата му в американските избори. Изявлението на Байдън дойде след като Вашингтон наложи затягане на санкциите срещу Русия заради ареста на Навални. Санкциите частично изключиха някои елементи, свързани с авиацията и космоса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна