Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорди за Кузманов и Пиронкова в ранглистите, отстъпление за Димитров

Димитър Кузманов започва в Оейраш днес.
Снимка: Zadar Open

В публикуваните днес световни ранглисти на тенисистите Димитър Кузманов записа рекордно класиране, Цветана Пиронкова е на най-високата си позиция след завръщането, а Григор Димитров отстъпи с една позиция.

Димитров вече е №17, като беше изпреварен от шампиона в Маями Хуберт Хуркач. Тази седмица той тренира в Монте Карло, където ще участва следващата седмица в Мастърс 1000 турнира.

Димитър Кузманов прелетя 31 позиции до върховото 243-о място. Големият прогрес се дължи на първия финал на пловдивчанина на чалънджър, което се случи в Задар на 28 март. Предишният рекорд на национала за Купа „Дейвис“ беше 250-ата позиция  през декември 2018 година.

Мико започва днес участие на турнир от същите серии на АТР в Оейраш, Португалия. Съперник на Кузманов е №290 в света Лукас Мидлер от Австрия, с когото са си разменили по една победа.

Адриан Андреев отстъпи едно място и е 387-и в класацията. Също днес 19-годишният софиянец ще играе във финалния кръг в квалификациите на чалънджъра в Оейраш. Андреев се иззправя срещу румънеца Филип Джиану, с когото водят битки още от юношеските си години.

В челото няма промени. Води Новак Джокович, следван от Даниил Медведев и Рафаел Надал.

При дамите Пиронкова прескочи 18 позиции до №113 в света, благодарение на достигането до втори кръг в Маями. Досега след завръщането си на корта след майчинство миналата година най-доброто класиране на 33-годишната пловдивчанка беше 120-ата позиция на 1 март 2021-а. А рекордът на Цвети е №31 на 13 септември 2010 година.

Цветана Пиронкова

Тази седмица Пиронкова участва на WTA 500 турнира на зелен клей в Чарлстън, щата Южна Каролина. В първия кръг, най-вероятно утре, първата ни ракета се изправя срещу американката Кори Гоф.

Виктория Томова отстъпи едно място и е 146-а. Тази вечер софиянката ще играе на WTA 250 състезанието в Богота срещу германката Анна-Лена Фридзам.

В топ 500 от българките са още Изабелла Шиникова (№212), Елица Костова (№230), Гергана Топалова (№459) и Джулия Терзийска (№478).

На върха е шампионката от Маями Ашли Барти. След нея са Наоми Осака и Симона Халеп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна