Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработени са всички протоколи от изборните секции в Силистренско

| обновено на 05.04.21 в 16:53
Мариана Чобанова председател на Районната избирателна комисия в Силистр
Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Обработени са всички протоколи от изборните секции в Силистренско. До обяд на днешния ден продължи предаването на материалите от секционните избирателни комисии.

54 466 от 117 109 упражниха правото си на глас в неделя.

Първа политическа сила е ГЕРБ с близо 30% от избирателния вот. Следва я ДПС с малко над 26 процента, като разликата в гласовете е около 1500. С малка разлика помежду си са БСП и „Има такъв народ“, които са получили по над 6000 гласа. 

Под 2000 гласа е резултатът на ВМРО – или 3,87%, а след тях „Демократична България“ с 3,51%.

Така подредени числата показват, че новите депутати ще са Тодор Тодоров от ГЕРБ, д-р Джевдет Чакъров от ДПС, Вяра Емилова от БСП и Драгомир Петров, един от сценаристите на Слави Трифонов. Ако той се откаже от депутатското място, то в 45-ото народно събрание ще влезе следващият в листата Петър Димитров.

По-рано днес пред РИК бе пълно с чакащи членове на секционни избирателни комисии за предаване на протоколите от гласуването.

Дворът на средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра бе пълен с автобуси. Някои стояха на топло в превозните средства, но други нетърпеливо чакаха реда си и недоволстваха от лошата организация.

"Идваме тук, а вътре - пълно с хора. Над 200 човека. Но, ние да седим. От 2 часа трябваше да сме тук до 4, а да влезем в 7 часа! Просто сме възмутени! От 2:50 сме тука, ами сигурно може да се разболеем от коронавирус. Няма никаква организация. Натикаха ни като прасета вътре".

Минимум час и половина отнема проверката на протоколите от хартиеното и машинното гласуване. При допуснати грешки се стига до повторно преброяване и попълване на протоколите и така още 2 часа, коментира Мариана Чобанова председател на Районната избирателна комисия в Силистра.

"Най-вече грешките при нас са в преференциите. Почти всеки втори протокол е сгрешен. Никой не е очаквал, че толкова ще се забавим".

Проблеми с машинното гласуване не е имало. Техническите неизправности са отстранявани своевременно.

130 кандидати за народни представители от 30 политически партии и коалиции се включиха в надпреварата в област Силистра.

Изборният ден премина в 236 секции, като от тях 6 подвижни за хора с увреждания и други 9 мобилни за болни от Covid-19 и под карантина заради коронавируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна