Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ма индийски войници са загинали в сражение с маоисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на индийските военнослужещи, загинали в щата Чхатисгарх при сблъсък с маоистки бунтовници достигна 23-ма души. Ранени са 33-ма служители на специалните сили, съобщи вестник „The Times of India”, позовавайки се на информация от местните власти.

Силите за сигурност са влезли в събота в ожесточен сблъсък с левите бунтовници в джунглата в района Биджапур. Подразделението попаднало на засада и било обкръжено от маоистите. В състава на индийските специални сили били включени и бойци от елитното подразделение КОБРА (CoBRA, Commando Battalion for Resolute Action).

Подкрепления военнослужещите са получили едва днес. По думите на оцелелите войници, в засада е имало около 400 бунтовници, които са подложили командосите на масирана стрелба с миномети и автомати. В сражението са убити 12 маоисти, а 16 са били ранени.

Премиерът на Индия Нарендра Моди поднесе съболезнования на близките на загиналите военнослужещи и пожела бързо възстановяване на ранените.

Маоистите, наричани в Индия по-често наксалити, действат в страната от 60-те години на миналия век. Те популяризират своя собствена версия на маоизма и марксизма-ленинизма и в момента са активни в 14 от 28-те щата на Индия. Наксалитите заявяват, че възнамеряват да освободят бедните селяни от „капиталистическия гнет” и често се ползват с подкрепата на местното население. Екстремистите се крият в джунглата и нападат села, чиновници и полицаи. Ню Делхи смята маоистите за една от основните вътрешни заплахи за сигурността на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени