Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Над 120 медици загубиха битката с Covid-19 през изминалата година

Отбелязваме Световния ден на здравето

В Деня на здравния работник почит пред Паметника на медицинските чинове пред ВМА

| обновено на 07.04.21 в 12:20
Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА
Снимка: ВМА

По инициатива на Българския лекарски съюз днес - 7 април - Световният ден на здравето, в 12 часа медиците от болниците и спешните центрове в страната запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки почетоха паметта на колегите си, загубили битката с Covid-19.

Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от Covid-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки и пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, главен лекар на въоръжените сили на Република България и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България

Българският Червен кръст се присъедини към инициативата на Българския лекарски съюз в памет на всички медици, изгубили живота си в битката с Covid-19 и точно в 12:00 ч. цялото ръководство и служителите на БЧК излязоха пред Централата на организацията, за да отдадат почит към героите в бяло.

С празника поздрави своите колеги и РЗИ Софийска област

От там припомнят, че вече 73 г. след ратификацията на Устава на Световната здравна  организация на 7 април 1948 г., лекарите и здравните работници от 194 държави, включително Република България, честват своя професионален празник.

Емблематичният призив на СЗО „Здраве за всички“, кореспондира с тазгодишното мото на празника – „Доброто здраве добавя живот към годините". В тази връзка, необходимото условие за справяне с пандемията е постигането на висок ваксинационен процент сред  страните членки на ЕС.

ВМА

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също се присъедини към честването на Световния ден на здравето с пожелания към медиците да са здрави, силни, изпълнени с вяра и оптимизъм.

Борисов поздрави здравните работници за професионалния им празник

Премиерът Бойко Борисов поздрави здравните работници за професионалния им празник, като им благодари за работата през последната година.

Във Фейсбук министър-председателят припомня, че са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства, както и че работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си.

ВМА

„Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система“, пише във Фейсбук министър-председателят и изразява увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна