Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хеликоптерът на НАСА оцеля в първата си нощ на Марс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ на ледената повърхност на Марс, съобщи американската космическа агенция, цитирана от АФП.

Свръхлекият хеликоптер беше спуснат на повърхността на Червената планета в събота, след като се е откачи от марсохода Perseverance, който докосна повърхността на 18 февруари. Откъснат от Perseverance, Ingenuity трябва да разчита на собствена слънчева батерия, за да пусне жизненоважен нагревател, за да предпази неекранираните си електрически компоненти от замръзване и напукване по време на тежката марсианска нощ, където температурите могат да спаднат до минус минус 90 градуса по Целзий.

Хеликоптерът Ingenuity преди да се отдели от марсохода

Преминаването през студената марсианска нощ беше "важен крайъгълен камък за малкия летящ апарат", се казва в изявление на НАСА. „Това е първият път, когато Ingenuity е сам на повърхността на Марс“, каза МиМи Аунг, мениджър на Ingenuity в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

"Но сега имаме потвърждение, че имаме правилната изолация, правилните нагреватели и достатъчно енергия в батерията, за да оцелее през студената нощ, което е голяма победа за екипа. Радваме се да продължим да подготвяме изобретателността за първия си летателен тест. "

През следващите дни Ingenuity ще бъде подложен на тестове на своите роторни лопатки и двигатели. Ако всичко върви добре, се очаква хеликоптерът да направи първия си опит за полет не по-рано от вечерта на 11 април, съобщиха от лабораторията за реактивно задвижване.

Компютърна симулация на полета на марсиянския хеликоптер на НАСА Ingenuity

Това ще бъде първият полет на летящ апарат, който ще направи опит за контролиран полет на друга планета.

Ingenuity носи малко парче плат, което е покривало едно от крилата на първия самолет на братя Райт, летял през 1903 г. Опитът ще съвпадне и с 60-годишнината от първия полет в космоса на човека, извършен от съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г., и 40-годишнината от изстрелването на първата космическа совалка, „Колумбия”, на 12 април 1981 г.

Ingenuity ще се опитва да лети в атмосфера, чиято плътност е равна на един процент от плътността на земната, което затруднява издигането на апарата, но ще бъде подпомогнато от гравитацията, която е една трета от тази на нашата планета. Първият полет ще включва изкачване със скорост от около един метър в секунда до височина от три метра, задържане там за 30 секунди, след което слизане обратно на повърхността. Ingenuity ще прави снимки с висока разделителна способност, след като излети от „летището“ си в кратера Йезеро.


Планирана е поредица от полети по време на неговата мисия с продължителност 31 земни дни.

Разработването на тежащия 1,8 кг. марсокоптер струва на НАСА около 85 милиона долара и се смята за доказателство за концепция, която може да революционизира космоса. Бъдещите апарати биха могли да покриват повърхността много по-бързо от роувърите и да изследват по-пресечен терен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.