Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирански товарен кораб повреден след експлозия в Червено море

Взривът ударил иранския търговски кораб „Савиз“ В Червено море във вторник сутринта.
Снимка: iswnews.com

Ирански товарен кораб е получил леки щети от експлозия в Червено море, обяви днес външното министерство на страната, предаде АФП.

Преди това американски медии съобщиха, че съдът е бил поразен от Израел.

Взривът ударил иранския търговски кораб „Савиз“ край бреговете на Джибути около 6 часа местно време във вторник, каза говорителят Саид Хатибзаде. Той добави, че е започнало разследване на случая.

Иранската агенция Тасним съобщи, че плавателният съд, който бил използван от иранските въоръжени сили, бил поразен от „магнитна мина“.

„Ню Йорк таймс“ цитира американски представител, че Израел информирал Вашингтон, че е атакувал кораба „в отговор на предишни ирански удари по израелски съдове“.

Официално израелски представители отказаха във вторник да коментират атаката по иранския товарен кораб, посочва Ройтерс.

Това е последният от серията атаки срещу израелски или ирански товарни кораби от края на февруари, за които двете страни се обвиняват една друга.

Инцидентите станаха, след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент в края на януари, обещавайки да върне САЩ в ядреното споразумение от 2015 г. на Иран с шест световни сили, ако Техеран изцяло го спазва. Неговият предшественик изтегли САЩ от споразумението в ход, който бе приветстван от Израел.

Представители на Техеран и Вашингтон водиха във вторник непреки преговори във Виена по споразумението, като ги описаха като „конструктивни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени