Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шефът на JPMorgan очаква икономически бум в САЩ до 2023 година

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co - Джейми Даймън заяви в сряда, че Съединените щати може би се в готовност за икономически бум до 2023 година, ако повече възрастни америкци се ваксинират срещу Covid-19 и ако продължат стимулиращите програми за федерални разходи.

В годишното си писмо до акционерите на най-голямата по активи американска банка, публикувано на уебсайта на JP Morgan, Джейми Даймън написа:

"Имам малки съмнения, че излишните спестявания, новите спестявания в резултат на държавните стимули, огромните дефицитни разходи, повечето покупки на активи от страна на Федералния резерв (програмата за количествени улеснения), новият план на президента Джо Байдън за инфраструктурни инвестиции, успешната ваксинация срещу Covid-19 и еуфорията около края на пандемията, вероятно ще допринесат за икономически бум в САЩ. Според него всичко това ще представлява важен двигател за силен икономически отскок от негативното въздействие на коронавирусната пандемия.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co

"Този икономически ​​бум може лесно да продължи до 2023 г., защото всички разходи могат да бъдат удължение дотогава", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Той обаче също така предупреди, че държавните инвестиции, особено тези, свързани с инфраструктурата, трябва "да се харчат разумно", за да бъдат предоставени "повече икономически възможности" за всички американци.

Като ръководител на най-голямата по активи американска банка, Джейми Даймън се определя като лицето на американския банков сектор и той използва писмото со до акционерите, за да сподели мнението си за икономическото здраве на страната и за да настоява за политики, които да помогнат за справяне с неравенството и за подобряване на системата за наказателно правораздаване.

Според него финансите на средния потребител в САЩ са в "отлична форма" и високите оценки на фондовия пазар са оправдани. Цената обаче на американските държавни облигации не е, пише той.

Прогнозираният от Даймън икономически растеж в САЩ през следващите две години ще създаде възможности за "справяне с проблеми, произтичащи от неравенството".

Той също така призова за повишаване на федералната минимална работна заплата, подобряване на обучението за работа в гимназиите и колежите и улесняване на хората с криминални регистрации при търсенето на работа.

Джейми Даймън, който призова за по-високи данъци за изплащане на федерални стимули, заяви още, че корпорациите могат да подкрепят много от тези инициативи, ако правителството приеме строго бюджетиране, прозрачност и дисциплина по отношение на разходите си.

"Трябва да помним, че понятията за свободно предприемачество, солиден индивидуализъм и предприемачество не са несъвместими със значимите защитни мрежи и с желанието да се подкрепят нашите граждани в неравностойно положение", пише още шефът на JP Morgan.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.