Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на промишлените поръчки в Германия през февруари

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през февруари за втори пореден месец благодарение най-вече на силен ръст на вътрешните поръчки, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са поредното доказателство, че водещата европейска икономика се представя по-добре въпреки трета коронавирусна вълна и свързаните с нея ограничителни мерки и локдауни.

Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през февруари с 1,2% спрямо януари, когато нараснаха с 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,4%), потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари.

Изключвайки големите поръчки, такива като за самолети, новите индустриални поръчки скочиха през февруари с 1,5% на месечна база.

Основна подкрепа за растежа оказаха вътрешните производствени поръчки в Германия, които се повишиха с цели 4,0% на месечна база, докато поръчките, идващи от чужбина, се увеличиха с 0,5 на сто. Новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната скочиха с 2,7% въпреки третата вълна на Covid-19, заляла Европа през първите месеци на 2021 г., която накара европейски държави да въведат нови строги ограничителни мерки, целящи да забавят разпространението на инфекцията. Новите поръчки извън еврозоната пък се повишиха с 2,3% спрямо януари.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха през февруари растеж от 5,6% спрямо същия месец на 2020 г. - точно преди коронавирусната пандемия да удари Европа, след повишение с 1,4% през януари (низходяща ревизия от растеж с 2,5%) и осреднена прогноза за повишение с 5,3 на сто.

Промишленият оборот в Германия през единадесетия месец на миналата година нарасна с 1,1% спрямо октомври, когато се повиши с 3,2% и остана с 3,6% под оборота преди началото на пандемията (спрямо февруари 2020 г.).

Графики на общите нови поръчки, както и на вътрешните и чуждестранните поръчки


Днешните данни потвърждават, че индустриалният и промишлен сектор на Германия продължава да се представя доста добре в началото на 2021 г.

Перспективите за растежа на най-голямата европейска икономика обаче остават помрачени от по-заразния вариант на коронавируса и бързо нарастващи случаи на Covid-19, които могат да принудят властите отново да затегнат ограничителните мерки през следващите седмици.

Увеличението на промишлените поръчки се дължи еднакво силно на солидното търсене на капиталови и на потребителски стоки, заяви министерството на икономиката.

"По-специално, поръчките във важните сектори на автомобилостроенето и машиностроенето отново се развиват положително", посочи още министерството.

Данните за солидните индустриални поръчки бяха подсилени от PMI проучване сред мениджърите, публикувано в сряда, което показа, че растежът в частния сектор на Германия се е ускорил през март до най-високото си ниво от повече от три години.

Скокът на общия PMI индекс на агенция IHS Markit се дължи главно на промишлената активност, която нараства с рекордни темпове благодарение на засилващото се търсене от Съединените щати и Китай, като в същото време и секторът на услугите се представя изненадващо добре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна