Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е готова да закупи "Спутник V" без посредничество на ЕС

Германският ваксинационен комитет одобри желанието на Бавария да закупи ваксината "Спутник V"

| обновено на 08.04.21 в 19:16
Снимка: Ройтерс

Постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) одобри в четвъртък временната поръчка на Бавария за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V", която властите на федералния регион договориха предишния ден.

Според условията на сделката Бавария ще набави 2,5 милиона дози от руската ваксина, след като тя получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Министър-председателят на германската провинция Маркус Зьодер обясни по-рано, че Бавария може да получи допълнителни 2,5 милиона дози от ваксината "Спутник V" през следващите месеци, като според някои информации Бавария може дори да започне да произвежда руската ваксина в бъдеще.

Същевременно министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан заяви пред германската обществена телевизия, че страната е готова да закупи "Спутник V" сама, без Европейския съюз.

По-рано германското правителство заяви, че планира да разговаря с Москва за закупуване на дози от руската ваксина срещу коронавирус, ако тя бъде одобрена от европейските регулатори.

Шпан обаче отбеляза, че вчера Еврокомисията е заявила, че няма да подписва договори за "Спутник", както за други производители - като „Бионтех“ например. Затова на срещата на здравните министри на ЕС вчера Йенс Шпан е казал, че Германия ще проведе двустранни разговори с Русия.

Шпан призова Русия да предостави необходимите за одобрението на ваксината „Спутник V“ данни:

„Държим на одобрението на ваксината от ЕМА, защото случаят с „АстраЗенека“ показа, колко важен е контролът“.

Снощи Европейската комисия обяви, че няма да сключва договор за доставката на „Спутник“ от името на 27-те страни членки. „Затова ще действаме сами“, обясни Шпан:

„Пред европейските здрави министри заявих, че Германия ще води двустранни разговори с Русия. Първата точка е срокът на доставка“.

Защото по думите на здравния министър сключването на договор за руската ваксина има смисъл, само ако доставката е след най-много пет месеца. На по-късен етап вече ще разполагаме с достатъчно ваксини, обясни Шпан.

Според данните в Германия 13% от населението е получило първа доза от Covid ваксините.

Същевременно властите в Словакия съобщиха, че доставената миналия месец руска ваксина се различава от проверявания от Европейската агенция по лекарствата препарат. От руска страна реагираха, като определиха твърденията от Словакия за фалшиви новини.

А унгарските власти, които първи в Евросъюза одобриха използването на "Спутник V" и на китайската ваксина "Синофарм", обявиха, че планират до края на месеца броят на имунизираните в страната да достигне 4 милиона души. До края на май е възможно дори всички възрастни унгарци да получат ваксина.

От кабинета на премиера Виктор Орбан заявиха, че нямат намерение да спират използването на ваксината на "АстраЗенека".

Противоепидемичните ограничения в Унгария са обвързани с хода на ваксинацията. От вчера започна постепенното им облекчаване въпреки несъгласието на здравните експерти в страната. Според тях там третата вълна на епидемията е далеч от приключване.

Данните сочат, че Унгария продължава да е на първо място в света по Covid смъртност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени