Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ потвърди подобрените глобални икономически перспективи

От решаващо значение е въздържането от преждевременно оттегляне на фискалната и парична подкрепа

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди в четвъртък, че глобалните икономически перспективи са се подобрили благодарение на напредъка, постигнат в кампаниите за ваксинация срещу Covid-19 в световен мащаб, както и на мощната фискална и парична подкрепа за икономиката.

Лагард обаче предупреди, че по-светлите икономически перспективи остават обект на значителна несигурност, свързана с коронавирусната пандемия и с темповете на разпространение на ваксините срещу Covid-19.

Според шефа на ЕЦБ пандемията ще натежи върху растежа на еврозоната през следващите месеци, но дългосрочните рискове намаляват и растежът ще се засили, след като локдаун мерките могат да бъдат отменени.

"Като цяло рисковете, свързани с перспективите за растеж в еврозоната, са станали по-балансирани, въпреки че рискове в низходяща посока, свързани с пандемията, остават в близко бъдеще", каза Лагард в в свое изявление на заседанието на Международния валутен и финансов комитет на МВФ, което отразява политическата позиция на банката след заседанието й през март.

Повтаряйки постоянните насоки на банката, Лагард заяви, че 1,85 трилиона евро, заделени в програмата за спешни пандемични покупки (PEPP), може да не се наложи да бъдат изразходвани изцяло, но ЕЦБ също така си запазва правото да увеличи тази квота, ако пазарните условия го налагат.

Изключително важно е въздържането от преждевременно оттегляне на подкрепата, осигурена чрез паричната или фискалната политика, заключи Лагард.

Междувременно ЕЦБ представи протоколите от последното си заседание, проведено през март. Според тях продължаващият процес на ваксинация, заедно с положителното въздействие, което отслабването на коронавирусната пандемия в САЩ оказа върху икономиката, помогнаха за подобряване на световните икономически перспективи

Банката добави, че все още са необходими "достатъчни парични стимули", за да могат условията за финансиране да останат благоприятни по отношение на постигането на целта за инфлацията в еврозоната.

Членовете на ЕЦБ се съгласиха на заседанието през март, че покупките на активи в рамките на програмата за спешни пандемични покупки (PEPP) трябва да бъдат увеличени през следващия период заради "липсата на съществено подобрение в перспективите за растеж и инфлация".

От стенограмата от последното заседание също така се вижда, че ЕЦБ е омаловажила притесненията относно неотдавнашния ръст на доходността на държавните облигации в еврозоната, отчитайки, че това "не е причина за безпокойство" с оглед на аналогичното развитие в САЩ.

В доклада се подчертава позицията, повторена многократно от президента на ЕЦБ Кристин Лагард, че условията за финансиране трябва да се разглеждат "цялостно", тъй като централната банка не може да реагира "механично на определен набор от показатели".

ЕЦБ обясни, че програмата за спешни пандемични покупки (PEPP), заедно с "подкрепящата комуникация от страна на президента и членовете на Управителния съвет", е помогнала за намаляване на нарастването на доходността на еврооблигациите и е допринесла за частичното отделяне на европейския дългов пазар от разпродажбите на облигации (довело до рязко нарастване на доходността им) на глобалния облигационен пазар".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.