Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ: Изненадващо повишаване на исковете за обезщетения за безработица до 744 000

Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, отбеляза изненадващо повишение за втора поредна седмица, показват данни на Департамента по труда.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 3-ти април се повишиха с 16 000 до 744 000, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за тяхно понижение до 680 000. Това представлява повишение за втора поредна седмица, след като преди това молбите отбелязаха спад до постпандемично дъно от 658 000 за седмицата до 20-ти март (най-малък брой на подадени искове за помощ за безработица от седмицата до 14-и март 2020 г. - точно, когато стартира коронавирусната пандемия в САЩ).

Други 151 752 американци са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна противоепидемична програма, заявиха от правителството.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 г., когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна да се понижава. Въпреки техният спад в последно време, те продължават да се задържа трайно над своя пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, се понижиха през седмицата до 27-и март с 16 хиляди до едногодишно дъно от 3,734 милиона. Тези данни са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица и се задържат за трета поредна седмица под нивото от 4,0 милиона за пръв път от миналата пролет насам.

Въпреки известното нарастване на исковете за обезщетения за безработица в последно време, продължава да се очаква, че те отново ще започнат да се понижават с оглед на ускорения процес на ваксинация срещу Covid-19 в САЩ и свързаното с това отваряне наново на американската икономика.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.