Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

General Motors намалява производството си в САЩ заради недостиг на полупроводникова техника

General Motors Co. съобщи в четвъртък, че намалява производството си в САЩ поради глобалния недостиг на полупроводникова техника.

Заводът на GM в Спринг Хил, Тенеси ще затвори от събота (10-и април) до 23-ти април, се казва в съобщение от синдиката на автмобилните работници, получено от бизнес телевизия CNBC. Заводът сглобява кросоувърите GMC Acadia и Cadillac XT5 и XT6, като от General Motors потвърдиха за това спиране на производството.

В допълнение към това, GM заяви, че друг завод за кросоувъра на компанията, който произвежда Chevrolet Traverse и Buick Enclave близо до Лансинг, Мичиган ще преустанови работа през седмицата от 19 април, като производството на Chevrolet Blazer в завода в Мексико също ще бъде преустановено тази седмица.

Компанията също така удължава до средата на май престоя в заводите си в Канзас и Канада, които произвеждат автомобили и кросоувъри. Тези заводи произвеждат седана Chevrolet Malibu и кросоувъра Equinox и Cadillac XT4. Друг завод в Лансинг, който произвежда Chevrolet Camaro и Cadillac CT4 и CT5, също удължава своя престой с две седмици до първата седмица на май.

Полупроводниците са ключови компоненти, използвани в информационната, сервоуправляващата и спирачната системи на произвежданите автомобили. Тъй като през миналата година редица автомобилни заводи по света бяха спрени поради коронавирусната пандемия, доставчиците пренасочиха полупроводниковата техника далеч от автомобилните производители към други индустрии, създавайки недостиг, след като потребителското търсене започна да се възстановява по-силно от очакваното.

"Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с нашата база за доставки, за да намерим решения за полупроводниковите изисквания на нашите доставчици и да смекчим въздействието върху GM. Нашето намерение е да компенсираме колкото се може повече загуба на продукция в тези заводи", посочи General Morots в имейл до бизнес телевизия CNBC.

Компанията очаква, че проблемът с принудителния производствен престой ще намали оперативната ѝ печалба с между 1,5 и 2,0 млрд. долара през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени