Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменят маршрута на Рали Швеция заради липса на сняг

Миналата година Рали Швеция се проведе без сняг.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рали Швеция ще смени локацията си от следващата година, като организаторите обявиха, че ще напуснат традиционния дом във Вермланд, за да отидат по на север до Умео.

Състезанието се провежда в западния регион Вермланд от 1973-а насам, но в последните години организаторите трябваше да се справят с по-меко време и липса на сняг. През 2020 състезанието, единственото в календара, което се провежда при 100% зимни условия, бе съкратено на половина поради липсата на сняг и лед на пътищата. Закономерно се стигна до решение за преместване в Умео, на 400 км южно от Северния полярен кръг.

„По-обезпечен откъм сняг регион по на север е принципното изискване“, каза генералният мениджър на ралито Глен Олсон в свое изявление. Три града бяха потърсени за домакин на ралито, като Умео бе избран пред Йостерсунд в центъра на страната и северния хъб Лулео. 

„Отиването на север бе необходимост, предвид предизвикателствата, които преживяваме в последните години. Това е шансът да гарантираме подходящите зимни условия, за които всички мечтаем за снежно рали“, сподели Ив Матон, рали директор на ФИА, в свое съобщение.

Изданието на ралито през тази година, което трябваше да бъде втори кръг от сезона в Световния рали шампионат, бе отменено поради коронавируса, и заменено от Северното полярно рали във Финландия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна