Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон

Снимка: Pixabay

Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон, 250 се консултираха безплатно при невролог, съобщават от Българското дружество по неврология и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. Прегледите са част от кампанията „Върни си контрла над Паркинсона“, която стартира през ноември 2020 г. и се реализира в разгара на втората вълна на пандемията от COVID-19.

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, която в България засяга 12-13 000 души, над 1 200 от тях са в късна фаза на заболяването.

В продължение на 5 месеца невролози в цялата страна преглеждаха безплатно пациенти с вече установена паркинсонова болест.

В кампанията се включиха 11 невролози от 7 града в страната. Специалистите осъществяваха прегледите при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и без да допускат струпване на хора пред кабинетите.

Болестта засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“. Намаляване силата на гласа, загубата на обоняние, промени в почерка на човек обаче са сред симптомите, които рано издават заболяването.

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е те да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. В България разполагаме с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща изцяло от здравната каса.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна