Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в интензивни отделения с Covid-19 в Бразилия надминаха възрастните

Пациентите под 40 години през март са били 52,2% от всички, които са се нуждаели от грижи в интензивни отделения заради коронавируса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на пациентите с коронавирус под 40 години в интензивни отделения в Бразилия надмина по-възрастните групи миналия месец, сочат данните на изследователски проект, предаде АФП.

Броят на хората на възраст 39 години или по-млади с Covid-19, нуждаещи се от интензивни грижи, през март рязко се увеличиха до над 11 000 души, или 52,2% от всички.

Това е увеличение от 14,6 на сто в ранните месеци на пандемията и около 45% за периода от септември до февруари.

Д-р Елдерон Резенде, съкоординатор на проекта, иницииран от Бразилската асоциация за интензивна медицина каза, че различни фактори може да са повлияли за този ръст.

Пациентите над 80 години, които намаляха от 13,6% на 7,8 на сто от всички хора в интензивни отделения в Бразилия, сега като цяло са ваксинирани.

Освен това е по-вероятно младите да се натъкнат на вируса, тъй като те излизат от дома си, за да ходят на работа, а и се мислят за по-малко уязвими.

Друг фактор може да е новият бразилски вариант на коронавируса, известен като P1, за който експертите казват, че частично носи вина за скока на смъртните случаи през март.

Числата подсказват, че P1, който може повторно да заразява хора, които веднъж вече са били заразени с оригиналния щам, може би е и по-вирулентен, казва д-р Резенде.

„Пациентите, които сега идват в интензивните са по-млади, нямат хронични заболявания и се стига по-тежки случаи“, добави той пред АФП.

Данните сочат, че пациентите с хронични заболявания, нуждаещи се от грижи в интензивни отделения, са се увеличили с една трета през март, като са достигнали 30,3% от общия брой.

А делът на процентите на вентилатори е достигнал пандемичния рекорд от 58,1 на сто същия месец.

Бразилия регистрира над 66 500 смъртни случая от Covid-19 през март, над два пъти повече от предишния месечен рекорд през юли 2020 г.

Заболяването е отнело живота на 531 000 души в страната с население от 212 милиона души, като по този общ брой смъртни случаи Бразилия отстъпва само на САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!