Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Alibaba с 8% след наложената глоба от 2,8 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) заяви, че глобява технологичния гигант Alibaba Group Holding Ltd. с приблизително 2,77 млрд. долара за нарушаване на антимонополното законодателство на страната.

Регулаторът обвини Alibaba в "злоупотреба с господстващо положение на пазара", тъй като компанията не позволява на търговците да използват други платформи за електронна търговия и възпрепятства свободното движение на стоки.

Alibaba Group заяви, че приема решението и ще работи за прилагане на промени, изисквани от SAMR. "Alibaba приема наказанието с искреността и ще гарантира, че ще го спазва с решителност“, се казва в изявление на компанията. "За да изпълни своята отговорност пред обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона с изключително старание, ще продължи да укрепва своите системи за съответствие и да надгражда растежа си чрез иновации".

След новината за наложената глоба акциите на Alibaba Group поскъпват с близо 8% на Хонконгската борса, тъй като с това решение „се разсеяха черните облаци“, надвиснали през последните месеци над компанията.

Акциите на Alibaba се търгуват без промяна спрямо нивата от началото на годината, като в рамките на последните 12 месеца те поскъпнаха с около 20 на сто.

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант Даниел Джан отбеляза, че не очаква глобата да има "значително въздействие" върху Alibaba и добави, че компанията ще намали бариерите и разходите за участие на търговците на нейната платформа за търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна