Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шефът на Фед: Американската икономика се намира в "повратна точка"

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската икономика се намира в "повратна точка", като очакванията са, че растежът и заетостта ще се ускорят през следващите месеци, но също така има риск, ако прибързаното ѝ отваряне наново доведе до непрекъснато увеличаване на случаите на коронавирус.

Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в интервю за предаването "60 минути" на телевизия CBS, излъчено в неделя вечерта.

Пауъл повтори както неотдавнашния си оптимизъм за икономиката, така и вече познатото предупреждение, че пандемията на Covid-19 все още не е победена напълно.

"Наистина има рискове. И основният прост риск е, че ще отворим икономиката прекалено бързо, хората твърде бързо ще се върнат към старите си практики и ще видим още един скок на коронавирусните случаи", каза той в интервюто, записано миналата сряда.

Въздействието на ваксинационния процес трябва да означава, че всеки предстоящ скок в случаите няма да бъде толкова тежък и няма да има същото катастрофално въздействие върху общественото здраве и икономиката, както предишните ръстове на заболяването. Но Пауъл заяви, че икономическото възстановяване все пак "ще върви по-бързо, доколкото поддържаме разпространението на Covid-19 под контрол“.

"Ще бъде умно, ако хората могат да продължат да се дистанцират и да носят маски", допълни той.

Година по-късно данните за икономиката като цяло са положителни, като през март в САЩ бяха разкрити 916 000 неселскотопански работни места - доста над осредните очаквания, а някои членове на Федералния резерв предполагат, че по-късно през тази година ще има възможност за милион нови работни места всеки месец.

Пауъл каза, че основната прогноза е за "много силен" растеж на работните места през следващите месеци и че "е в диапазона на възможностите САЩ да видят бърз напредък към максимална заетост".

Най-тежко засегнатите от пандемията, включително работниците с ниски заплати в сектора на услугите, могат да стана свидетели на възстановяване на работните си места относително бързо през следващите месеци, тъй като все повече дейности се считат за безопасни за рестартиране след разхлабване и отмяна на Covid ограниченията, каза Пауъл.

Но Пауъл повтори, че Фед няма намерение да променя настоящата си политика на почти нулеви лихвени проценти и на ежемесечни покупки на американски държавни облигации и на ипотечно гарантирани ценни книжа за 120 милиарда долара.

Членовете на Фед възнамеряват да запазят подкрепа за икономиката, докато възстановяването до голяма степен не приключи.

Докато в последните дни се наблюдава подем в случаите на Covid-19 в САЩ - в частност в Мичиган - процентите нива на заразяване в големи части от страната се намират на многомесечни дъна, а процесът на ваксинирането продължава с рекордните за ден поставени 4,6 млн. дози, съобщава Ройтерс, цитирайки данните от уикенда.

Това позволи на голяма част от икономиката да започне да отворя все по-пълно. Активността в най-тежко засегнатите сектори на развлечения, хотелиерство и ресторантьорство се увеличи значително през последните седмици, тъй като потребителите възвръщат увереността да възобновят вечерите навън и ползването на самолетния превоз.

И все пак, дори при силното нарастване на заетостта през март, трудовият пазар остава с 8,4 милиона работни места по-малко от неговото ниво през февруари 2020 г. - точно преди пандемията да предизвика исторически икономически спад и срив на работните места.

Джером Пауъл също така направи разлика между намерението на Фед да остави инфлацията да се движи "умерено" над целевото ниво от 2% и това да позволи тя да нарасне прекалено бързо.

"Не искаме инфлацията да се повиши съществено над 2% и да се върнем към старите лоши инфлационни дни от 70-те години", посочи Пауъл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени