Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на продажбите на дребно в ЕС и България през февруари

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано отскок през февруари, заличавайки част от спада през януари въпреки ограничителните противоепидемични мерки, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България пък нараснаха за пореден месец, отчита официалната Европейска статистика.

През февруари 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 3,0% спрямо януари, когато се свиха с 5,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 5,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто.

В рамките на целия Европейски съюз те се повишиха с 2,9% след спад през януари с 4,6 на сто.

Спрямо февруари 2020 г. - месец преди старта на коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,9%, а в рамките на целия ЕС с 2,2%, но след спадове съответно с 5,2% и с 4,5% през януари 2021 г.

Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през февруари в еврозоната беше водено от повишение с 6,8% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (спад с 5,5% на годишна база) и с 3,7% при продажбите на автомобилни горива (понижение с 13,0% спрямо годишна по-рано), докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,1% спрямо януари, но се повишиха с 1,9% спрямо февруари 2020 г.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки скочиха през февруари с 6,2% на месечна база (понижение с 4,0% на годишна база), докато тези на автомобилни горива нараснаха с 3,7% (спад с 11,9% спрямо година по-рано), а продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 0,8% на месечна база, но нараснаха с 1,8% спрямо февруари 2020 г.

Европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България нараснаха през февруари с 3,0% спрямо януари, когато се увеличиха с 3,4 на сто. Това представлява увеличение на търговията на дребно в нашата страна за десети пореден месец, след като за последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г.

Спрямо февруари 2020г. (точно месец преди коронаврусната пандемия да удари и нашата страна) продажбите на дребно се свиха с 0,5%, но след спад с 4,4% през януари 2021 г.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна