Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на британската икономика през февруари

Икономиката на Великобритания нарасна слабо през февруари, компенсирайки малка част от спада през януари, тъй като британските компании започнаха да се подготвят за облекчаването на третия локдаун, в който се намираше страната през последните месеци, както и благодарение на подобряване на търговията с ЕС, показват данни на националната официална статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повиши през февруари с 0,4% спрямо януари, когато се сви с 2,2 на сто. Очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-добър растеж от 0,6%, но в същото време януарските данни претърпяха възходяща корекция от предишна оценка на ONS за спад с 2,9 на сто.

На годишна база обаче БВП все още е със 7,8% под нивото си от февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия.

Производственият сектор нарасна през февруари с 1,0% благодарение най-вече на повишение на промишленото производство с 1,3% на месечна база (най-солиден растеж от ноември 2020 г.).

Сферата на услугите отбеляза по-слабо повишение с 0,2% през февруари, докато строителството нарасна с 1,6 на сто.

Графика на месечния индекс на БВП на Великобритания


Британската икономика се сви с почти 10% през миналата година, отбелязвайки най-солиден спад от повече от три века и доста по-сериозно понижение, отколкото при повечето европейски икономики, тъй като Великобритания беше доста силно ударена от коронавирусната пандемия.

Бързият процес на ваксинация срещу Covid-19 в Обединеното кралство обаче повиши перспективата за икономическо възстановяване до края на тази и през следващата година.

От вчера (12-ти април) магазини от несъществено значение и заведенията на открито отвориха отново, като премиерът Борис Джонсън се надява да облекчи повечето ограничителни противоепидемични мерки преди края на юни.

Националната британска статистика представи и данни за международната търговия, които сякаш сигнализират, че търговията между Великобритания и нейния основен партньор в лицето на ЕС започна частично да се възстановява през февруари, след като понесе силен удар през януари - първият месец на новите двустранни отношения след окончателния Брекзит.

ONS посочи, че стойността на износа на британски стоки за ЕС, изключвайки златото и цветните метали, нарасна през февруари с цели 47% спрямо януари, достигайки 11,6 млрд. паунда, докато вносът от съюза се увеличи със 7 на сто.

В същото време глобалният износ на британски стоки е все още с 18% под нивата от февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия на острова.

Спрямо януари 2021 г. обаче британският износ нарасна през февруари с 9,9%, докато вносът скочи със 17,4%, което е индикация за постепенно възстановяване на международната търговия на Обединеното кралство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени