Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FDA: Спирането на имунизацията с ваксината на J&J в САЩ е за няколко дни

Белият дом: Паузата в имунизацията с J&J няма да повлияе на програмата за масова ваксинация в САЩ

Ваксина срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" и "Янсен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността специален пълномощник на Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) Джанет Уудкок заяви във вторник, че паузата при имунизацията с коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) ще приключи след броени дни.

По време на брифинг за пресата Уудкок заяви, че агенцията е "ангажирана да следва науката" и да гарантира на обществеността безопасността на коронавирусната ваксина "чрез прозрачен процес".

В същото време директорът на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти към FDA Питър Маркс посочи, че въпреки че агенцията препоръчва пауза при поставянето на тази ваксина, човек все пак може да избере да получи ваксината след консултация с лекаря си.

Той също така добави, че макар да има вероятност да има повече случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с ваксината на J&J, е рано да се прецени колко ще бъдат те.

От Белия дом пък посочиха, че временното спиране на имунизацията с "Джонсън и Джонсън" няма да повлияе съществено на програмата на САЩ за масова ваксинация.

Координаторът за реакция срещу Covid-19 на Белия дом Джеф Зиенц заяви, че паузата в администрирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" (J&J) няма да повлияе значително на програмата за масова ваксинация на САЩ.

"Въз основа на действията, предприети от президента Джо Байдън по-рано тази година, САЩ са осигурили достатъчно дози от ваксините на Pfizer и Moderna за 300 милиона американци и са предоставили над 25 милиона дози от тях всяка една седмица през последните няколко седмици", каза Зиенц.

"Тази седмица ще предоставим 28 милиона дози от тези ваксини“, каза още Зиенц. "Това е повече от достатъчно количество, за да се продължи настоящият темп на ваксинации от 3 милиона инжекции на ден и да се постигне целта на президента от 200 милиона изстрела до 100-ния му ден на поста, както и да се продължи достигането до всеки възрастен, който иска да бъде ваксиниран".

"Сега работим с нашите щатски и федерални партньори, за да накараме всеки, който е планиран да се ваксинира с J&J, да бъде бързо пренасочен към имунизация с ваксината на Pfizer или на Moderna", допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!