Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на "Тошиба" подаде оставка

Акциите на японския конгломерат поскъпнаха с близо 6% след интерес от няколко комании за неговото закупуване

Изпълнителният директор на "Тошиба" Нобуаки Куруматани подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят и главен изпълнителен директор на "Тошиба" (Toshiba Corp.), Нобуаки Куруматани, се оттегли от поста си, се казва в изявление на японския мултинационален конгломерат.

Базираната в Токио компания отбеляза, че главният изпълнителен директор е предложил писмото със своята оставка на среща на борда на директорите и че напускането на поста е в сила от сряда.

Така се потвърди информацията на агенция Nikkei от вчера, че предстои оставката на шефа на "Тошиба".

Оставката на Нобуаки Куруматани идва на фона на противоречия относно отправената преди седмица оферта от фонда CVC Capital Partners на стойност около 20 млрд. долара за закупуване на японския конгломерат.

Важно е да се отбележи, че навремето Куруматани беше ръководител на японските операции именно на инвестиционния фонд CVC Capital Partners, преди да заеме поста си на главен изпълнителен директор на Toshiba през 2018 г.

Именно това доведе до повдигането на някои въпроси, както вътре, така и извън базираната в Токио японска компания, относно досегашния изпълнителен директор, който водеше и дискусиите на борда за евентуално придобиване на "Тошиба".

След потвърдената днес новина за оставката на главния изпълнителен директор, акциите на Toshiba поскъпнаха на Токийската борса с 5,8% и като реакция на информация, че интерес за придобиването на японския конгломерат имат и други компании като KKR & Co и Brookfield.

Фондът CVC е европейска компания за частни инвестиции, базирана в Люксембург, която е набрала средства в размер на почти 162 милиарда долара, управлявани от над 300 инвеститори. Той отказа да коментира предложението за придобиване или оставката на президента на "Тошиба".

Нараства обаче спекулациите, че други инвестиционни фондове могат да предложат по-добра цена, като се заговори, че компаниите KKR & Co и Brookfield също планират да отправят оферта за японския конгломерат.

Нобуаки Куруматани ще бъде заменен като главен изпълнителен директор и президент от неговия предшественик Сатоши Цунавака, който остава в борда на компанията, първо като главен оперативен директор и в момента като председател, посочиха от "Тошиба".


Компанията "Тошиба" е основана през далечната 1875 г. и дълги години беше почитана като една от уважаваните марки в Япония, разработвайки първите в страната радари и микровълни, електрически готварски печки за ориз и преносими компютри.

Тя също така изобрети флаш паметите - вездесъщите компютърни чипове, които съхраняват данни за цифрови фотоапарати, мобилни телефони и други технологични джаджи. Toshiba вече не прави лаптопи и вече продаде своето подразделение за компютърни чипове.

Състоянието на компанията започна да се руши заради големите й инвестиции в ядрената енергетика. След ядрената катастрофа през март 2011 г. във Фукушима разходите за бизнеса се увеличиха поради нарастващите опасения за безопасността, като някои държави започнаха да се насочват към устойчива енергия.


"Тошиба" също така имаше големи загуби от ядрените енергийни операции на американския производител Westinghouse, които Toshiba придоби през 2006 г. и който подаде молба за защита срещу фалит през 2017 година.

В Япония Toshiba извежда от експлоатация ядрени централи, включително тази във Фукушима, където цунамито преди 10 години предизвика ядрена катастрофа, довела до разтопяване на ядрения реактор.

През 2015 г. Toshiba пък призна, че систематично е подправяла счетоводните си книги от 2008 г., тъй като мениджърите са се опитвали да постигнат твърде амбициозни цели. Външно разследване установи, че компанията е завишила реалната печалба и е прикрила направени огромни разходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна