Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира да емитира дълг от 150 млрд. евро годишно за възстановителния фонд

Европейската комисия планира да заема от пазарите дълг за около 150 милиарда евро годишно до 2026 г., за да финансира безпрецедентния план на ЕС да направи икономиката на съюза по-екологична и дигитализирана, превръщайки Комисията в най-големия емитент на еврооблигации, показва документ на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Финансирането на възстановителния икономически план на ЕС, известен като "Следващо поколение ЕС", на стойност 750 млрд. долара по цени от 2018 г., но на обща стойност около 800 милиарда евро по текущи цени, ще се осъществява чрез търгове и синдикирани заеми през основна мрежа от първични дилъри, за да се даде възможност за редовни изплащания на европейските правителства при завършване на договорените етапи на проекти и реформи.

Брюксел ще въведе "диверсифицирана стратегия за финансиране", когато става въпрос за вземане на заеми на капиталовите пазари поради размера, честотата и сложността на своя план. Стратегията ще се състои от обявяване на "годишни обеми на заеми и ключови параметри на 6-месечния план за финансиране“, създаване на "основна дилърска мрежа", за да се даде възможност за "структурирани и прозрачни отношения с банките“, използвайки различни инструменти за финансиране и структуриране на транзакции чрез комбиниране на “търгове и синдикирани заеми".

В документа на Комисията, цитиран от Ройтерс, се казва, че ЕК ще емитира облигации, включително "зелени облигации", с референтен матуритет от 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 и 30 години и краткосрочни книжа с падеж под една година - т.нар. EU-Bills.

Комисията ще започне да взема заеми от облигационния пазар за договорената схема, веднага след като всички 27 национални парламента на ЕС ратифицират "Решението на ЕС за собствените ресурси" - закон за повишаване на гаранциите от правителствата на ЕС към бюджета на съюза до 2,0% от брутния национален доход (БНД) спрямо досегашните 1,4% от БНД, като това ще важи до 2058 г.

Ратификацията на закона е необходима, тъй като гаранцията на бюджета на ЕС ще позволи на съюза да взема заеми при възможно най-ниските лихви на пазара.

Това представлява само предпазна мярка, тъй като изплащането на заемите трябва да идва от новите данъци, за които ЕС трябва да се договори през следващите години, а не от националните бюджети на отделните членове, посочва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна