Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EMA все още проверява дали са необходими регулаторни действия спрямо ваксината на J&J

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в сряда, че все още разследва потенциалната връзка между кръвните съсиреци и ваксината срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън (J&J), след което ще реши "дали са необходими регулаторни действия".

EMA разследва всички съобщени случаи и ще реши дали са необходими регулаторни действия. Агенцията работи в тясно сътрудничество с Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и други международни регулатори.

"EMA ускорява тази оценка и в момента очаква да издаде препоръка през следващата седмица. Докато прегледът на агенция продължава, EMA остава на мнение, че ползите от ваксината при предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти. Научните становища на Агенцията предоставят на държавите членки на ЕС информацията, която им е необходима за вземане на решения относно използването на ваксини в техните национални кампании за ваксинация", се посочва в съобщението на Европейската агенция по лекарствата.

EMA одобри ваксината на 11 март, но все още не е започнало нейното използване в ЕС.

EMA реши да направи преглед на възможните нежелани реакции, до които може да доведе тази ваксина, след като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) спря временно нейната употреба в САЩ поради опасения, свързани с редки случаи на кръвни съсиреци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени