Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петото училище по първични имунни дефицити ще се проведе онлайн

Снимка: УМБАЛ „Александровска”

Петото училище по първични имунни дефицити ще се проведе онлайн на 23.04. 2021 г. в рамките на световната седмица на заболяването, съобщават от Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска”.

Целта на училището е да се запознаят пациентите и родителите на деца с първични имунни дефицити, Covid епидемията и нейния причинител, развитието на заболяването Covid-19 при тези пациенти, противоепидемичните мерки и възможностите за ваксиниране.

Световната седмица на първичните имунни дефицити е глобална инициатива под наслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Милиони хора по света живеят с компрометирана имунна система поради генетичен дефект. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.

Кампанията набляга на необходимостта от насърчаване донорството на плазма. Достъпът до лечение с плазма е от изключително значение за осигуряване на животоспасяваща терапия за много пациенти. Поставя се и фокус върху ваксинацията слещу коронавируса.

Дигитален сборник с въпроси за евентуално наличие на първичните имунни дефицити е наличнен на страницата на PID Center-Bulgaria във facebook.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.