Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване на Оксфорд: Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото Covid-19

Вероятността от появата на кръви съсиреци е подобна при ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca

Снимка: архив

Изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия предполага, че рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с Covid-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna.

Изследователи от Оксфордския университет проведоха проучване, което установи, че честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при тези, получили коронавирусните ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc., е подобна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca, съобщи CBS News в четвъртък.

Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

Освен това, проучването на Оксфордския университет показа, че тези, които са били заразени с Covid-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса.

Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови от самото заразяване с коронавируса, когато става въпрос за CVST, като вероятността е десет пъти по-малка подобни кръвни съсиреци да се появят при хора, ваксинирани с Pfizer и Moderna и осем пъти по-малка при ваксинация с препарата на AstraZeneca, отколкото при хората, които са се заразили с Covid-19.

Анализът на Оксфордския университет се основа на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX и европейските агенции, като е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с Covid-19, или са били имунизирани с ваксините на AstraZeneca, Pfizer или Moderna. Повечето данни за ваксинираните с иРНК ваксините (на Pfizer и Moderna) са от САЩ, докато данните за ваксинираните с AstraZeneca в това проучване идват до голяма степен от европейските програми за масова ваксинация.

"Има опасения относно възможните връзки между ваксините и церебралната венозна тромбоза (CVT), което кара правителствата и регулаторните органи да ограничат употребата на някои ваксини“, отбеляза Пол Харисън, професор по психиатрия и ръководител на Оксфордската група за транслационна невробиология.

"Стигнахме до два важни заключения. Първо, Covid-19 значително увеличава риска от CVT, добавяйки към списъка на проблемите със съсирването на кръвта, които причинява тази инфекция. На второ място, рискът от Covid-19 е по-висок от този при сегашните ваксини, дори за тези под 30 години, нещо, което трябва да се вземе предвид при разглеждане на баланса между рисковете и ползите от ваксинацията", допълни той.

Изследването, публикувано от Оксфорд, установи, че около 39 на всеки 1 милион души, които се заразяват с Covid-19, вероятно ще получат съсиреци в мозъка. Учените подчертаха, че целта на тяхното изследване не е да сравняват ваксините, а да събират точни данни за рисковете от всички ваксини в сравнение с рисковете, свързани със заразяването с коронавируса.

Тъй като данните, използвани за определяне на общия процент на заболеваемост, се актуализират постоянно, изследователите подчертават, че "всички сравнения трябва да се тълкуват внимателно, тъй като данните все още се натрупват".

Те отбелязаха също така, че все още не е ясно дали "Covid-19 и ваксините водят до CTV по един и същи или чрез различни механизми", и казаха, че това ще бъде предмет на текущите им изследвания.

Изследването на Оксфордския университет изглеждат в противоречие с по-ранни изявления от компанията Moderna, според които данни за ваксината на компанията, която се прилага в световен мащаб, не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития", известна като кръвни съсиреци.
Това проучване изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червени знамена" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!