Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастиците с надежда за втора олимпийска квота от Базел

Красимир Дунев (със сивата риза) с отбора и треньорите.
Снимка: БГНЕС

Над 40 държави и 400 състезатели ще вземат участие в европейското първенство по спортна гимнастика в Базел, което ще се проведе в периода 21-25 април, като българският отбор тръгва за Швейцария с четирима състезатели и надеждите за спечелване на втора олимпийска квота чрез Йордан Александров. Това разкри днес президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев.

България вече има един сигурен участник на Токио 2020 в лицето на Дейвид Хъдълстоун, който ще участва в Базел заедно с Александров, Димитър Димитров и Исус Маринов. 

"Остават броени дни до старта на Европейското първенство, което ще е едно изключително трудно първенство с огромна конкуренция. Над 40 държави ще вземат участие, над 300 гимнастици и гимнастички. Всички знаем, че това е последната квалификация за Олимпийските игри, така че не само всички ще се борят за финали и медали на отделните уреди, но и за квота за Олимпиадата. В това число сме и ние, Дейвид Хъдълстоун вече има квота, но следващият ни гимнастик е Йордан Александров и надеждите ни са в него, за да можем да завоюваме втора квота за Олимпийските игри. Много трудно, конкуренцията наистина ще е убийствена, но нашата подготовка премина много добре, постоянно се правят моделирани тренировки, контролни, днес ще проведе контролна тренировка, утре ни предстоят ПСР-тестове, дано всичко да е наред. Моля се да няма положителни, защото тогава ситуацията става много сложна", обясни Дунев.

Той разясни какви са шансовете на България да стигне до втора олимпийска квота, което ще ни позволи да имаме двама представители в спортната гимнастика за първи път на олимпийски игри от Атина 2004 насам. "Първите двама в многобоя взимат квота, след като се премахнат всички, които вече са взели. Има много държави, които вече са взели квоти, така че по наше изчисление може да слезе до 10-то място в многобоя, дори 12-то. Така че имаме реален шанс при едно много добро изиграване на Александров, без грешка, имаме реален шанс. Квотите са поименни, дори, не дай си Боже, нещо да се случи с Дейвид, не може да я вземе наш състезател, тя отива, при който е резерва".

Старши треньорът Милко Танкушев сподели, че възпитаниците му имат някои проблеми с контузии, но се надява да покажат най-доброто от себе си в Базел. "Подготовката протече в една много сложна обстановка, в тази пандемия. Колкото можахме, се съобразяваме, пазихме се, доколкото беше възможно, се изолирахме. Проведохме четири моделирани и три контролни тренировки, днес предстои последната, утре също ще има моделирано изпитание. Аз съм доволен, винаги може да се желае, но ме притеснява малко Митко Димитров, който след два финала на Европейски първенства, не е много добре с краката си, но ще гледаме да го възстановим до самото състезание и ако може да повтори това, което е направил на предишните първенства. За мен най-реалната цел е да гоним в топ 24 в индивидуалното многобой, защото само той може да ни даде квота, която ние искаме да спечелим, но ще бъде абсолютно трудна задача, но ние трябва да се борим. Ако успеем, това ще бъде нещо изключително. Очакваме от състезателите добро представяне, това, което са работили, да го реализират и да защитят своето име и това на българската федерация по гимнастика", каза Танкушев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!