Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Чехия обвини УЕФА в двоен стандарт за наказанието на футболист

Милош Земан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наказанието от 10 мача за защитника на Славия (Прага) Ондржей Кудела предизвика възмущението на президента на Чехия Милош Земан, след като неговият говорител Владимир Миран обвини УЕФА в двойни стандарти.

Тежкото наказание за Кудела от страна на европейската футболна централа дойде след разследване на завършилия със скандал мач между Рейнджърс и Славия Прага в Глазгоу от Лига Европа, завършил с победа с 2:0 за гостите, които продължиха напред в турнира. Напрежението на Айброкс се покачи максимално след грубото нарушение на Кемар Рууф срещу вратаря на Славия, което му донесе червен картон, а в края на мача Кудела се сдърпа с Глен Камара. В крайна сметка Рууф получи наказание от четири мача, Камара няма да играе в три мача, а Кудела е наказан за 10 мача, след като от УЕФА заявиха, че той е използвал нападки на расистка основа срещу Камара.

"Искам да отбележа, че обвиненията в расизъм не бяха доказани. Дори и инспекторът на УЕФА постави под въпрос дали Ондрей Кудела е използва расистки език. Осъдихте невинен човек без нито едно доказателство, за да удовлетворите перверзните очаквания на малка група активисти и един отбор, който не може да спечели на терена. Във вашите ръце борбата с расизма се превърна в лицемерие, позитивна дискриминация и безумно коленичене пред глупава мода", се казва в официално писмо на Миран до УЕФА.

Кудела (вдясно) по време на разправията с Камар.

В писмото се допълва, че бившият футболист Земан изпитва съчувствие към всички чешки граждани, които са разочаровани от решението. Наказанието на 34-годишния Кудела означава, че най-вероятно той ще пропусне финалите на Европейското първенство по футбол това лято. Неговите адвокати заявиха, че ще обмислят обжалване на санкцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна