Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка запази водещата си лихва на ниво от 19%

Турската централна банка запази очаквано основния си лихвен процент на първото заседание за определяне на паричната политика по ръководството на новия ѝ управител Шахап Кавджъоглу.

Комитетът по паричната политика на Централната банка на Република Турция реши да запази основната си едноседмична реполихва на ниво от 19%.

Президентът Реджеп Ердоган назначи Шахап Кавджъоглу за нов управител на централната банка, след като тя вдигна лихвените проценти с цели 200 базисни точки на срещата си през март под ръководството на Наджи Агбал.

По време на краткия мандат на Агбал, ключовият едноседмичен лихвен процент беше повишен с общо 875 базисни точки (с 8,75%).

На днешната си среща членовете на централната банка заявиха, че забавящото се въздействие на настоящата парична позиция върху кредите и вътрешното търсене се очаква да стане по-значително през идващия период.

С оглед на това банката реши да запази своята затегната парична политика, като запази лихвения процент непроменен.

Банката заяви, че ще продължи да използва решително всички налични инструменти в преследване на основната цел за ценова стабилност, но в същото време се отказа от обещанието си от миналия месец "решително" да поддържа затегната парична политика "за продължителен период" за справяне с инфлацията.

С едноседмична реполихва от 19% и инфлация от 16,2%, това изглежда предлага възможност за намаляване на лихвите, отбеляза Уилям Джаксън, икономист от Capital Economics.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени