Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК възложи анализ на независими експерти за достъпа до генни терапии

По поръчка на Национална здравноосигурителна каса Институтът за оценка на здравни технологии направи обзорен анализ на новостите в лечението на онкологичните заболявания и предизвикателства пред достъпа до иновации и генни терапии.

Какъв е достъпът на българските пациенти до генните терапии

Научният проект е независим и авторите на текстовете не са спонсорирани от фармацевтични компании или асоциации, съобщават от НЗОК. Той е качен на страницата на обществения фонд.

В анализът се посочва, че възможности за заплащане на генни терапии има, особено за такива, които са предназначени за лечение на деца. Финансовите ограничения на системата и на публичния ресурс не следва да се приемат като неопределима бариера за навлизането на иновативни терапии. Пречки за навлизането им в България са по-скоро сложните изисквания за транспорт на продуктите, тяхното съхранението/приготвяне и наличието на подготвени специалисти.

Препоръчва се за всяка конкретна технология да бъде съставен ранен план за възможности за позициониране и преминаване на оценка на здравните технологии /ОЗТ/ в България, както и за необходими нормативни промени или кадрови дефицити, които от своя страна биха били пречка за въвеждането на дадена генна терапия.

Сред препоръките на Института за оценка на здравни технологии за справяне с несигурността и трудния достъп до генните терапии са също и преразглеждане и адаптация на критериите за провеждане на ОЗТ.

Аджибадем Сити Клиник

Важно е, когато се разглежда бюджетното въздействие при оценка на ползите от генните терапии и при взимане на решенията, да се подходи внимателно при избора на времеви хоризонт. Обикновено се разглеждат 1-5 годишни хоризонти, но това няма да отрази истинското бюджетно въздействие на много от тези терапии, при които се очаква да бъдат реализирани значителни дългосрочни спестявания през целия живот на пациента. Това се посочва още в анализа.

Предвид ограничения брой пациенти, които са имали достъп до генна терапия към настоящия момент, остават много неизвестни по отношение на дългосрочните ефекти от приложението на тези здравни технологии. И инвеститорите и изследователите трябва да предоставят ценна информация за това как може да се подобрят дългосрочните безопасност и ефикасност на продуктите за генна терапия.

За да функционират правилно, резултатите трябва да бъдат измерими и клинично значими. Всички заинтересовани страни трябва да си сътрудничат, за да определят стойността на генните терапии и да дефинират нови модели на плащане. Въпреки че инвестицията може да надвиши възвръщаемостта в краткосрочен план, дългосрочните ползи ще бъдат значителни, когато на пазара се появят повече терапии и се лекуват значителен брой пациенти. В България има известен опит са генни терапии. Коригирането на ОЗТ методологиите с цел отразяване сложното лечение и всички свързани дейности, трябва да се надгражда на база съществуващите опит и практика, се казва в мащабното изследване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!