Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

El Mundo: Испания обмисля забавяне при поставяне на втората доза на ваксините на Pfizer и Moderna

Испанското министерство на здравеопазването обмисля да отложи поставянето на втората доза на ваксините срещу Covid-19 на компаниите Moderna и Pfizer за хора на възраст под 80 години, които вече са получили първата доза.

Информацията беше съобщена от местния вестник El Mundo, който се позова на документи, изпратени от здравното министерство до Комисията за обществено здраве, която трябва да вземе окончателно решение по въпроса през следващите седмици.

Ако правителството продължи с подобно решение, по-голямата част от населението на страната ще получи втората доза на една от двете ваксини след осем седмици вместо първоначалните три седмици при ваксините на Pfizer/BioNTech и вместо три до четири седмици за ваксината на Moderna.

Министерството на здравеопазването на Испания защитава подобен ход, като се позовава на положителни ефекти, които са резултат след подобни решения, взети преди време в Обединеното кралство и Израел, където масовата имунизация е постигната по-бързо в сравнение с други страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна