Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на строителството в ЕС през февруари и слаб растеж в България

Евростат

Продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през февруари 2021 г., заличавайки слабото нарастване през януари, показват данни на Евростат, които потвърждават, че строителният сектор продължава да страда от коронавирусната пандемия.

В рамките на България обаче строителството през февруари отбеляза слабо повишение за пръв път от септември 2020 г. насам.

Строителството в ЕС се сви през февруари с 1,6% спрямо януари, когато нарасна с 1,0%, докато в рамките на еврозоната се понижи с 2,1% след повишение с 0,8% през първия месец на годината.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС се понижи с 1,3%, а в еврозоната с 1,6%, докато сградното строителство спадна съответно с 1,3% и с 1,9 на сто.

Най-силен спад през февруари отбеляза строителството в Унгария (спад с цели 11,7%), следвана от Полша (с 6,9%), Франция (с 6%) и Совакия (с 6%). В същото време повишение беше отчето единствено в четири членки на ЕС, като най-солидно беше в Швеция (скок с 9,2%), следвана от Австрия (с 8,8%), Румъния (с 2,3%) и България (с 0,2%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през февруари съответно с 5,4% и с 5,8 на сто.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (спад с 24,4%), Полша (с 18,1%) и Испания (със 17,1%),  докато най-добро повишение беше отчетно в Швеция (растеж с 5,8%), Австрия (с 3,6%) и Румъния (с 1,6%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза слабо повишение с 0,1% през февруари спрямо януари, когато се сви с 0,8%. Това представлява първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 г. и едно от четирите повишение в рамките на целия Европейски съюз.

На годишна база продукцията в българското строителство се сви през февруари с 4,2% след понижение с 5,6% през януари, запазвайки негативната тенденция от началото на миналата година и след резките спадове през март, април и май 2020 г. съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19.

Графика на продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени