Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания сформира работна група за поддържана от Английската централна банка цифрова валута

Обединеното кралство ще сформира работна група, предназначена да проучи възможността за поддържана от Английската централна банка цифрова валута, заяви в понеделник британският канцлер на касата Риши Сунак.

По време на реч на уеб семинара на UK Fintech Week 2021, Сунак подчерта, че работната група ще анализира рисковете и ползите от една дигитална валута, пусната от Английската централна банка. Той добави, че осигуряването на възможно най-високите стандарти за регулиране ще бъде топ приоритет на сформираната работна група.

"Стартираме нова работна група между Министерството на финансите и Английската централна банка, която да координира проучвателната работа по потенциална дигитална валута на централната банка (CBDC)", каза британският финансов министър и добави: "Успоредно с това ще създадем нова среда на инфраструктура на финансовия пазар за фирмени иновации като технология на разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT). DLT е инструмент за записване на собственост, например на парични средства или на активи.

Скоро след своето изявление Сунак написа в Туитър една единствена дума "Бриткойн" (Britcoin) по аналог с най-популярната цифрова валута "Биткойн" (Bitcoin).

Управителят на АЦБ Андрю Бейли отбеляза по-рано тази година, че създаването на цифрова валута няма да бъде лесно, тъй като все още не е установена стабилна цифрова валута.

Скоро след това негово изказване, централната банка публикува изявление, в което обяснява, че докато "правителството и АЦБ все още не са взели решение дали да въведат цифрова валута на централната банка в Обединеното кралство, те ще се ангажират широко със заинтересованите страни относно ползите и рисковете и практическите възможности за това".

Всяка една евентуална цифрова валута ще бъде проектирана да съществува заедно с физически пари в брой и съществуващи банкови депозити, вместо да ги замества, посочиха още АЦБ.

Работната група ще следи развитието в чужбина, за да гарантира, че Обединеното кралство остава в челните редици на глобалните иновации в областта на цифровите валути, добави централната банка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени