Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на британската безработица през февруари

Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо за втори пореден месец от началото на годината, въпреки че по това време страната се намираше в затегнат противоепидемичен локдаун, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица за периода декември 2020 - февруари 2021 г. се понижи до 4,9% от 5,0% през периода ноември 2020 - януари 2021 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение до 5,1 на сто.

Спрямо същия период преди година обаче нивото на безработица в Обединеното кралство е все още с 0,9% по-високо.

Според британската статистика последните дни данни предполагат, че пазара на труда е до голяма степен стабилен през последните месеци.

Трябва обаче да се има предвид, че безработицата щеше да бъде доста по-висока без наличието на правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която програма беше удължена до края на септември.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки 75,1% през трите месеца до края на февруари.

Броят на служителите по ведомост в британските компании пък е спаднал с 56 000 между февруари и март, обръщайки неотдавнашната тенденция на подобрение, добави ONS, позовавайки се на данни от данъчната служба на Великобритания.

Това увеличи общия брой на загубените работни места от началото на коронавирусната пандемия до 813 000, посочи британската официална статистика.

Исковете за помощи при безработица нараснаха през март с 10,1 хиляди, достигайки ниво от 7,3% спрямо 7,3% и 67,3 хиляди искове, подадени през февруари.

В същото време средната обща седмична работна заплата нарасна през трите месеца до февруари с 4,5% на годишна база, но след повишение с 4,8% през предходните три месеца до януари. Изключвайки бонусите, средна седмична работна заплата се повиши през трите месец до края на февруари с 4,4% след повишение с 4,3% през периода ноември 2020 г. - януари 2021 г.

Британската икономика се сви с почти 10% през 2020 г., след като във Великобритания беше въведе по-късно първоначалния противоепидемичен локдаун, но за разлика от останалите водещи икономики този локдаун продължи по-дълго време.

Сега обаче Обединеното кралство се намира в процес на постепенно вдигане на противоепидемичните ограничения на фона на намаляващата заболеваемост и смъртност от Covid-19 с оглед на ускорената ваксинация, докато повечето от останалите европейски държави се налага да удължат или дори да затегнат допълнително въведените от тях рестрикции.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени