Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слабо подобрение на китайските икономически нагласи през април

Германският център за икономически изследвания (ZEW) заяви във вторник, че негово последно проучване показва слабо подобрение на очакванията за представянето на китайската икономика през следващите 12 месеца.

Индикаторът на Китайския икономически панел (CEP), който отразява макроикономическото развитие на страната за година напред, се повиши през април с 3,5 пункта до 46,3 пункта, след като месец по-рано падна рязко от рекордния февруарски връх от 64,0 пункта до 42,8 пункта през март.

Проучването е осъществено от Zew Mannheim в сътрудничество с университета "Фудан", Шанхай, като то отразява икономическите очаквания на експерти от международния финансов пазар по отношение на Китай на 12-месечна база.

Проучването също така показва, че настоящата икономическа ситуация в Китай отбелязва леко влошаване, като съответният показател се понижава през април с 0,3 пункта до 42,6 пункта.

Графика на индикатора Китайски икономически панел (CEP)


Участвалите в проучването респонденти повишиха рязко очакванията си за китайския икономически растеж през тази и следващата година, като вече прогнозират нарастване на БВП през 2021 г. с 6,8% вместо с 6,0% месец по-рано и през 2022 г. с 5,6% вместо с 5,2%, според предишното проучване на Zew, проведено през март.

Тази възходяща промяна на прогнозата е факт, след като преди дни Националното статистическо бюро на Китай отчете бомбастичен ръст на БВП през първото тримесечие на настоящата година с 18,3% на годишна база.

"Този силен растеж обаче не бива да се интерпретира прекомерно, тъй като всички знаем, че Китай преживя заради коронавирусната пандемия сериозен икономически спад точно преди една година", отбеляза д-р Михаел Шрьодер, изследовател в Международния и финансов мениджмънт на института ZEW.

За разлика от тази силна икономическа експанзия на годишна база, темпът на растеж през първото тримесечие на 2021 г. спрямо последните три месеца на 2020 г. е от едва 0,6 на сто. Това показва, че икономическият растеж е отслабнал през последните няколко тримесечия.

"Следователно предстои да видим дали високите тримесечни темпове на растеж от второто до четвъртото тримесечие на 2020 г. ще бъдат постигнати отново през 2021 г.", посочи Шрьодер.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.