Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина легенда на ПСВ Айндховен

Феновете отрупаха с цветя и шалчета статуята на нападателя пред стадиона на ПСВ.
Снимка: Архив

Легендарният нападател на ПСВ Айндховен Вили ван дер Койлен е починал на 74-годишна възраст снощи. Известен с прякора "Мистър ПСВ", Ван дер Койлен се присъединява към отбора през 1964 година и остава там в продължение на 17 години. За това време записва 528 мача и 308 гола.

Ван дер Койлен е голмайстор номер 1 на нидерландската Ередивизи и помага на отбора си да спечели три шампионски титли през 70-те години и също така Купата на УЕФА. Въпреки невероятните рекорди, които постигна с отбора на Филипс, той има едва 22 мача за националния отбор на страната, най-вече заради лошите лични отношения с Йохан Кройф. 

След като прекратява състезателната си кариера, Ван дер Койлен продължава работата си в ПСВ Айндховен, където е бил треньор на юношите, помощник-треньор на мъжете и треньор на нападателите. След това беше преместен на позицията главен скаут и търсеше попълнения за школата и за първия отбор. От клуба съобщават, че в последните години се е борил с тежко заболяване, а ситуацията се влошила в последните месеци на 2020 година.

Пред "Филипс стейдиъм" от години има статуя на големия нападател.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!