Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обяви планове за намаляване на вредните емисии със 78% до 2035 г.

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник правителството на Обединеното кралство обяви плановете си да въведе чрез закон предложението за намаляване на вредните емисии със 78% до 2035 г. в сравнение с нивата от 1990 година. Това представлява увеличение на първоначалната цел от 68% до 2035 г., като страната ще се стреми да постигне нетни нулеви емисии до 2050 година.

Според съобщението, шестият т.нар. "Въглероден бюджет" планира да ограничи обема на парниковите газове, изпуснати за 5-годишен период от 2033 до 2037 г. и ще продължи усилията за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий - под целта от 2 градуса по Целзий, определена от Парижко споразумение. Бюджетът ще включва и дела на страната в международните авиационни и корабоплавателни вредни емисии.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви:

"Искаме да продължим да вдигаме летвата за справяне с изменението на климата и затова си поставяме най-амбициозната цел в света за намаляване на вредните емисии. Великобритания ще бъде дом на новаторски бизнес, нови технологии и зелени иновации, докато напредваме към нетни нулеви емисии, полагайки основите на десетилетия на икономически растеж по начин, който създава хиляди работни места".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!