Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия засилва военната си активност в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия във вторник засили военните учения в Черно море, а Вашингтон определи предстоящото затваряне на ключови водни пространства около Украйна и Крим от Москва като "непровокирана ескалация", предава "Франс прес". Ученията идват в момент, когато напрежението между Москва и Запада се покачва след засилената руска военна активност по границата с Украйна и в Черно море.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че над 20 руски военни кораба са участвали в съвместни учения с изтребители на военновъздушните сили във вторник. Военноморските съдове включваха фрегати, ракетни кораби и противоподводни кораби и бяха придружени от ескадрили бойни самолети, летящи „на изключително ниска надморска височина при трудни метеорологични условия“.

Министерството на отбраната съобщи още, че в Крим са преместени над 50 бойни самолета.

В отделно изявление се казва, че руският Черноморски флот също е провел маневри, в които е участвал противодиверсионен отряд и са включени „подводни бойни учебни мисии“.

Ученията идват, след като миналата седмица руските информационни агенции, цитиращи министерството на отбраната, съобщиха, че Москва възнамерява да затвори части от Черно море за чуждестранни военни и други кораби за шест месеца. Подобен ход може да засегне достъпа до украински пристанища в Азовско море, което е свързано с Черно море чрез Керченския проток на източния край на Крим.

Държавният департамент на САЩ в понеделник определи плана като "непровокирана ескалация в продължаващата кампания на Москва за подкопаване и дестабилизиране на Украйна".

Европейският съюз го нарече "силно тревожно развитие", докато НАТО също изрази "загриженост" и призова Русия да гарантира "свободен достъп" до украинските пристанища.

През последните седмици Русия разположи десетки хиляди войници по границите си с Украйна и срещу Крим, за които министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че са „тренировъчни учения“ в отговор на „заплашителни“ действия на НАТО.

Украйна се бори с проруските сепаратисти на изток от 2014 г. в конфликт, избухнал след анексирането на Крим от Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!