Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИМВ предлага съдии, прокурори и следователи да могат да се кандидатират за депутати

| обновено на 20.04.21 в 20:28
Адвокат Николай Хаджигенов
Снимка: Ани Петрова

Съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират за изборни длъжности, включително и за народни представители. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от четирима депутати от парламентарната група на "Изправи се, мутри вън". Забраната магистратите да членуват в политически партии остава, новото условие е те да бъдат издигнати като непартийни или граждански квоти или да се явяват като независими кандидати.

Един от вносителите - адвокат Николай Хаджигенов, обясни мотивите пред "Хоризонт":

"Първо, парламентът има нужда от качествени юристи - съдии, следователи и прокурори. В този момент те са лишени от това си право. И второ - нормата е дискриминационна и противоконституционна".

Хаджигенов е и сред вносителите на поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждат ако в досъдебно производство от привличането на определено лице като обвиняем по тежко престъпление са изтекли повече от две години, то да може да поиска преразглеждането му. В тези срокове не се включва времето, през което делото е било в съда. Целта е да не се допуска наказателна репресия срещу отделни лица, които не могат да се защитят:

"Ако за тежки престъпления прокуратурата не успее да повдигне обвинение и да го разследва, значи няма да успее никога. И това е ясно за последните 30 години. Представете си Гешев, Цацаров преди него - това как изглежда, добре ли е", попита Николай Хаджигенов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!