Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на върха на НАТО ще е на 14 юни в Брюксел, очаква се и Байдън

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел на 14 юни, за да обсъдят актуализиране на стратегията на алианса по ключови предизвикателства, включително Русия и Китай, съобщи днес генералният секретар Йенс Столтенберг.

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да присъства  на срещата и това да е първото му официално посещение в Европа, което да демонстрира ангажимента на Вашингтон към съюзниците, след като те бяха поставени под съмнение от неговия предшественик Доналд Тръмп.

"Това е уникална възможност за укрепване на НАТО като трайно въплъщение на връзката между Европа и Северна Америка," каза Столтенберг в изявление.

„Ще вземем решения по нашата съществена и ориентирана към бъдещето програма на НАТО 2030, за да се справим с предизвикателствата на днешния и утрешния ден: агресивните действия на Русия, заплахата от тероризъм, кибератаки, нововъзникващи и разрушителни технологии, въздействието върху климата на сигурността и възходът на Китай", каза генералният секретар.

Последната среща на върха на НАТО в Лондон през 2019 г. бе белязана от разделения в рамките на 72-годишния алианс, тъй като Тръмп обвини някои от страните членки, че не харчат достатъчно за отбрана и след това напусна рано.

Байдън е твърд поддръжник на НАТО и неговата администрация даде знак за възстановяване на отношенията, въпреки че продължава да иска партньорите да увеличат разходите.

Тазгодишната среща ще се проведе на фона на заявените намерения на съюзниците да се изтеглят от Афганистан и на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна