Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на британските картови разходи до 91% от предпандемичното ниво след отваряне на магазините

Снимка: Анелия Кръндева

Британските разходи по кредитни и дебитни карти се повишиха до 91% от предпандемичното нива през миналата седмица. Това се дължи на голям скок на разходите за стоки като дрехи и мебели, тъй като магазините в Англия отвориха за пръв път от януари насам.

Националната статистическа служба ONS заяви, че стерлинговата система за плащания CHAPS показва, че разходите за стоки като облекло и обзавеждане са скочили с 26 процентни пункта до 89% от средното си предкризисно ниво.

CHAPS е стерлингова система, чийто данни се събират от английската централна банка, като тази система се използва за уреждане на отложени плащания на едро с висока стойност, както и за навременни плащания с по-ниска стойност като покупка или плащане на депозит върху имот.

Данни показват, че през миналата седмица общите картови разходи са се увеличили до 91% от нивото през февруари 2020 г. в сравнение с 83% седмица по-рано, когато великденските празнични почивни дни доведоха до известно намаляване на разходите.

Броят на купувачите през седмицата до 17-и април пък се е увеличил до 75% от нивото две години по-рано (през април 2019 г., когато все още нямаше коронавирус) и с 31% в сравнение с предходната седмица.

Търговците на дребно в Англия и Уелс отвориха врати на 12-ти април за първи път от началото на януари, а на английските пъбове и ресторанти беше разрешено да започнат да обслужват клиенти, които резервираха местата на открито.

Първият ден на отварянето след многомесечния Covid локдаун доведе до силен наплив на вечерящи и пиещи, но постепенно привлекателността за ядене и пиене на открито при сухо, но студено време, изчезна през уикенда.

Резервациите на 17-и април останаха на около 60% от средното им ниво преди две години, спрямо 79% на 12 април, показват данни от уебсайта за резервации OpenTable, предаде британската официална статистика.

Специално в Лондон имаше доста слаби резервации, като те останаха на едва 44% от нивата преди пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна