Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jaguar спира производството си във Великобритания поради недостиг на полупроводници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производството в два от британските автомобилни заводи на Jaguar Land Rover (JLR) ще бъде временно спряно от понеделник поради нарушения във веригата за доставки, включително липсата на полупроводникова техника, съобщиха от компанията в четвъртък.

"Ние коригирахме производствените графици за определени превозни средства, което означава, че нашите заводи в Castle Bromwich и Halewood ще работят ограничен период, като ще спрат временно от понеделник, 26 април“, обяви компанията, собственост на Tata Motors.

Производството в третия британски автомобилен завод на JLR в  Solihull, централна Англия, ще продължи, съобщиха от компанията.

"Подобно на други автомобилни производители, в момента изпитваме известно прекъсване на веригата за доставки заради негативните последици от коронавирусната пандемия. Ние работим в тясно сътрудничество със засегнатите доставчици, за да разрешим проблемите и да сведем до минимум въздействието върху поръчките на клиентите, където това е възможно", посочиха от Jaguar.

Пандемията Covid-19 повиши търсенето на полупроводникови чипове за употреба в електрониката, като компютри, тъй като голяма част от хората по света работеха от вкъщи, докато доставчиците се мъчат да се приспособят, което пък засяга редица производители на автомобили. Засегнати са и търговските потоци.

В сряда производителят на автомобили Stellantis заяви, че ще замени цифровите скоростомери с по-старомодни аналогови в един от своите модели Peugeot с оглед на проблемите с недостига на полупроводникова техника.

Финансовият директор на Renault заяви в четвъртък, че производството на автомобили е спаднало с десетки хиляди превозни средства през първото тримесечие в резултат на този недостиг.

Редица други автомобилни производители по света, включително General Motors, Ford и Honda, също бяха принудени временно да спрат производствените линии заради проблеми с недостига на полупроводници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна