Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕЦБ запази без промяна лихвените ставки и силно стимулиращата парична политика

Европейската централна банка остави без промяна основните си лихви и размера на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), потвърждавайки, че ще продължи до края на това тримесечие с ускорените покупки на активи по тази програма, известна като "количествени улеснения".

Днешните решения на ЕЦБ за запазване на стилно стимулиращата парична политика потвърдиха очакванията на икономисти, анализатори и на финансовите пазари.

На днешното си трето за 2021 година редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите по рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не се отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата PEPP, чийто общ размер остава 1,85 трлн. долара, най-малко до края на март 2022 г., и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. Тъй като постъпващата информация потвърждава успоредната оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията, извършена на заседанието по паричната политика през март, Управителният съвет очаква през текущото тримесечие покупките по програмата PEPP да продължат да се провеждат със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на годината.

Централната банка отбеляза, че ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките на активи ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

ЕЦБ отбелязал че ако се запазят благоприятни условията за финансиране, не е задължително общият размер на прогрмата PEPP от 1,85 млрд. евро да се използва докрай. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

Централната банк също така запази месечни темп от 20 млрд. евро при покупките на активи по програмата за закупуване на активи (APP). Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

Управителният съвет на ЕЦБ също така ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално, в последната операция от третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) бе отбелязано голямо търсене на средства, посочи ЕЦБ и подчерта, че финансирането, получено посредством TLTRO III, има решаваща роля в подкрепа на банковото кредитиране за предприятията и домакинствата.

Централната банка на еврозоната е готов да приспособи всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури устойчиво доближаване на инфлацията към целевото равнище в съответствие със стремежа си към симетрия.

Днешните решения на ЕЦБ бяха напълно очаквани, като вниманието се насочва към пресконференцията на нейния управител Кристин Лагард от 15,30 ч. българско време.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.