Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голдман Сакс": Британската икономика може да изпревари по растеж американската през тази година

Великобритания изглежда готова да отбележи по-бърз икономически растеж от САЩ през тази година след силния пандемичен спад през 2020 г. , тъй като страната напредва с програмата си за ваксинация срещу Covid-19, прогнозира през уикенда "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).

Голямата американска инвестиционна банка посочи в свой анализ, цитиран от Ройтерс, че вече очаква британският брутен вътрешен продукт да нарасне с "удивителните" 7,8% през 2021 г., което е над прогнозирания икономически растеж за САЩ.

По-рано този месец беше публикувано последно проучване на Ройтерс сред водещи анализатори, което показа, че техните средни очаквания са за нарастване на британската икономика (петата по големина икономика в света) с 5% през тази година, докато Международният валутен фонд прогнозира британска експанзия от 5,3 на сто.

Откакто обаче бяха направени тези прогнози, се забелязва ускорения темп на икономическо възстановяване на острова, тъй като в страната беше имунизирано повече от половината от общото население с поне една доза на ваксина срещу Covid-19.

"Икономиката на Обединеното кралство се възстановява рязко от коронавирусната криза", отбеляза "Голдман Сакс".

"Априлският предварителен PMI на общата бизнес активност беше много по-силен от очакваното в Обединеното кралство, като индексът на услугите отбеляза значително връщане обратно на позитивна територия (над нивото от 50 пункта), се посочва в анализът на американската банка.

Британският общ PMI индекс нарасна през април до 60,0 пункта, достигайки 89-месечен връх (най-високо ниво от края на 2013 г.), промишленият PMI скочи до 321-месечен връх от 60,7 пункта, а индексът на бизнес активността в сферата на услугите се повиши до 60,1 пункта, отбелязвайки най-сериозна експанзия (над нивото от 50 пункта) от август 2014 г. насам.

Goldman Sachs отбеляза и много по-силния от очакваното ръст с 5,4% при продажбите на дребно през март.

В последния си анализ американската банка не предоставя прогноза за икономическия растеж на САЩ през тази година. През февруари обаче Goldman Sachs посочи, че очаква БВП на САЩ да нарасне с 6,8% през 2021 г. с оглед на политиката на президентът Джо Байдън да предложи нова огромна програма за фискални стимули.

През 2020 г британската икономика се сви с близо 10%, тъй като беше силно засегната от по-продължителните Covid локдауни на острова, отколкото въведените противоепидемични мерки в редица други водещи икономики. За сравнение, икономиката на САЩ се е свила през миналата година с 3,5%, според данни на МВФ.

Междувременно водещата британска група за икономически прогнози EY Item Club повиши своите прогнози за представянето на британската икономика и вече очаква нарастване на БВП с 6,8% през 2021г., след като през януари залагаше на растеж от 5 на сто.

EY Item Club също така очаква британската икономика да се върне към своя предпандемичен пик до средата на 2020 г.

Също през изминалия уикенд заместник-управителят на Английската централна банка Бен Броудбент каза, че очаква "много бърз икономически растеж поне през следващите няколко тримесечия“, тъй като страната започна да премахва ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени