Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на германските бизнес нагласи през април

През април германските бизнес нагласи се подобриха по-слаби от очакваното, тъй като третата вълна на коронавирусната пандемия и проблемите с доставките в индустриалния сектор забавиха възстановяването на водещата европейска икономика, показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през април до 96,8 пункта от 96,6 пункта през март и след като през януари удари 6-месечно дъно от 90,3 пункта. Осредните прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-солидно подобрение на индекса до 97,8 пункта, но въпреки това априлското ниво на индекса е най-високото от май 2019г.

Трябва да се има предвид, че при първия противоепидемичен локдаун в страната през април 2020 г. Ifo индексът се срина до 74,3 пункта, отбелязвайки рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, нарасна през април до 94,1 пункта от 93,1 пункта медец по-рано, но индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца спадна до 99,5 пункта от 100,3 пункта през март.

"Третата вълна от коронавирусни инфекции, както и проблеми с доставките на междинните продукти в индустриалния сектор възпрепятстват икономическото възстановяване на Германия“, коментира последното проучване президентът на Ifo Клеменс Фюест.

Графики на Ifo индексите на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


В производството Ifo индексът нарасна до най-високата си стойност от май 2018 г. на ниво от 25,3 пункта спрямо 24,0 пункта през март, като индустриалните компании отчитат запълване на поръчките и силно нарастване на използвания производствен капацитет до 86,2% от 81,9% преди месец.

"Ситуацията с търсенето все още е много добра", отбеляза Фюест.

Има обче спад на оптимизма по отношение на производствени очаквания, като цели 45% от компаниите отчитат затруднения при получаването на междинни продукти - най-висок процент от 1991 г. - точно година след Обединените на Германия.

В сектора на услугите показателят за бизнес климат отбеляза известно понижение през април до 3,5 пункта след силния отскок до 6,6 пункта през март. Доставчиците на услуги са по-малко доволни от сегашното си положение, като се отчита ново изчезване на предходните признаци на оптимизъм. Докато логистичната индустрия се възползва от възхода на производството, други индустрии все още страдат, по-специално хотелиерството и туризмът, показва последното проучване на института Ifo.

В търговията индексът на бизнес климата се повиши слабо до -0,5 пункта от -1,4 пункта през март. Това повишение се дължи на значително подобрените оценки за текущата ситуация, особено сред автокъщите. За разлика от това обаче има много по-голям песимизъм по отношение на предстоящите месеци Настроението в търговията на едро все още е по-добро, отколкото в търговията на дребно.

Известно понижение отбеляза бизнес климатът в строителството (до 0,4 пункта от 2,4 пункта), като компаниите в сектора са по-малко доволни от сегашното си положение. Очакванията им също все още са белязани от забележителен скептицизъм, като и в строителството редица компании съобщават за недостиг на материали.

Данните на института Ifo до голяма степен съответстват на PMI проучването на агенция Makit от края на миналата седмица, което показа, че промишлените предприятия продължават да произвеждат стоки с почти рекордни темпове през април, докато активността в сектора на услугите остава мудна.

Очаква се германското правителство да повиши във вторник (27-и април) своите прогнози за растежа на БВП на страната през 2021 г., след като по-рано през месеца икономическият министър Петер Алтмайер намекна, че германската икономика може да нарасне по-силно от януарската прогноза за експанзия с 3 на сто.

Според източник на Ройтерс правителството в Берлин ще повиши прогнозата си за растежа на германската икономика до 3,5% в резултат на по-силното от очакваното последно тримесечие на 2020 г.

Същият източник добави, че немското правителство вече прогнозира водещата европейска икономика да нарасне с 3,6% през 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна